Investigație a Comisiei Europene privind manipularea prețurilor la energie, gaze și certificatele de emisii

Creşterea preţului la electricitate, gaze şi la certificatele de emisii de dioxid de carbon au creat îngrijorare la Comisia Europeană, care investighează dacă unele companii au încălcat legislaţia din domeniul concurenţei, au afirmat, miercuri, surse europene.

„Comisia Europeană a demarat mai multe investigaţii cu privire la activitatea unor companii. Sunt diferite aspecte care se au în vedere: abuzuri de poziţie dominantă şi comportamente anticoncurenţiale pe piaţa energetică”, au declarat sursele menţionate.

Executivul european suspectează că preţul certificatelor de emisii de dioxid de carbon ar fi influenţat de mişcări speculative, iar un raport în acest sens urmează să apară cât de curând, după câte se pare.

„Pe de altă parte, există anumite informaţii că ar exista mişcări speculative care ar influenţa semnificativ evoluţia preţurilor de emisii. Astfel, Comisia a solicitat ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe – n.r.) să analizeze aceste aspecte, iar un raport preliminar ar putea fi gata la mijlocul lunii noiembrie. Urmează ca, până la începutul anului viitor, să fie gata o analiză mai detaliată pentru a vedea exact despre ce este vorba”, au mai precizat sursele europene.

În prezent, preţul unui certificat de emisii este 60 de euro, faţă de 20 de euro, nivel atins la mijlocul anului trecut.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole