Investigație: Raportul “Doing Business” va fi suspendat

Raportul “Doing Business” este cel care clasifică, începând din anul 2003, 190 de economii pe baza a 11 criterii. Precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.

Iată că în prezent, Banca Mondială a decis să suspende publicarea raportului său anual “Doing Business”, pentru a investiga unele posibile nereguli cu privire la datele care au stat la baza acestui raport, după cum notează Bloomberg. De asemenea, Banca Mondială va demara un audit asupra procedurilor de colectare a datelor. Și va revizui modificările survenite în ultimele cinci rapoarte “Doing Business”.

Investigație: Date și clasament

“Mai multe nereguli au fost raportate cu privire la modificarea datelor cuprinse în rapoartele Doing Business 2018 şi Doing Business 2020, publicate în luna octombrie 2017, respectiv octombrie 2019. Aceste modificări ale datelor nu sunt consecvente cu metodologia Doing Business. Vom lua măsuri pe baza descoperirilor şi, retrospectiv, vom corecta datele pentru ţările cele mai afectate de aceste nereguli”. Astfel a informat Banca Mondială, într-un comunicat.

Ca un fapt inedit și referitor strict la raport,  România a pierdut trei locuri în clasamentul “’Doing Business 2020”, elaborat de Banca Mondială. Și a coborât pe poziţia 55 din 190 de ţări, de pe locul 52 în ediţia precedentă.

Nu este prima dată

Potrivit lui Justin Sandefur, analist la Center for Global Development, Modificarea metodologiei utilizată de Banca Mondială a penalizat poziţia ocupată de Chile în perioada guvernului socialist. Aceasta chiar dacă indicatorii de bază care sunt utilizaţi în raportul “Doing Business” nu au suferit modificări semnificative.

Nu este prima dată când apar semne de întrebare cu privire la integritatea acestui clasament. În 2018, Paul Romer şi-a dat demisia din postul de economist şef al Băncii Mondiale după ce a pus sub semnul întrebării modificările suferite de poziţia ocupată de Chile în raportul “Doing Business.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole