Investigații în cadrul companiilor aeriene. Consiliul Concurenţei vrea să afle cum sunt stabilite prețurile biletelor de avion

Publicat: 25 mai 2024, 18:47, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Investigații în cadrul companiilor aeriene. Consiliul Concurenţei vrea să afle cum sunt stabilite prețurile biletelor de avion
sursa: freepik

Consiliul Concurenței efectuează mai multe investigații în cadrul companiilor aeriene, după ce tarifele serviciilor acestora au crescut alarmant în ultima perioadă. Specialiștii vor afla cum sunt stabilite, de fapt, prețurile biletelor de avion pentru rutele care pleacă din România.

Adevărul despre prețurile biletelor de avion

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunțat că autoritatea a declanșat mai multe investigații în rândul companiilor aeriene, pentru a identifica modul în care se stabilesc prețurile biletelor de avion. Sunt vizate cursele cu plecare din țara noastră.

Acest pas a fost făcut în contextul în care compania Blue Air a ieșit de pe piață, dar și pentru faptul că Tarom a renunțat, în ultima perioadă, la tot mai multe curse aeriene spre destinații turistice importante pentru români.

”Consiliul Concurenţei a declanşat în această săptămână o analiză sectorială care vizează modul în care companiile aeriene stabilesc nivelul preţurilor biletelor de avion pentru rutele care au plecare din Romania.

Am decis să demarăm acest studio în contextul ieşirii Blue Air de pe piaţă şi a renunţării Tarom la operarea unor curse aeriene”, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul studiului, Consiliul Concurenței va analiza structura pieţei serviciilor de transport aerian de călători din România, precum şi felul în care mecanismele lor funcționează. Decizia a fost luată în urma creșterilor alarmante de prețuri, pe care mulți nu le pot justifica.

Mulți români au renunțat la gândul că ar mai putea călători cu avionul, după ce tarifele au explodat de la începutul acestui an. Pe de altă parte, sunt și oameni care se limitează la doar un concediu sau două pe an, deși, în trecut, ar fi organizat mai multe vacanțe în afara țării.

Statisticile arată că în ultimul an biletele de avion s-au scumpit cu aproximativ 40%. Cel mai mare operator de zbor low cost din Europa a mărit preţul biletelor cu aproape 90%, în timp ce o altă companie celebră are acum tarife cu 25% mai scumpe.

Consultanții în turism spun că o cauză importantă ar fi creșterea combustibilului, a taxelor de transport. De altfel, un alt motiv pentru scumpirile biletelor îl reprezintă salariile angajaţilor, administrativul sau chiar cheltuielile de marketing.