Investiție blocată de șefii din Primăria Galați. Parcul Industrial nu va fi funcțional nici la zece ani de la inaugurare

Publicat: 17 iul. 2021, 10:25, de Sorin Costea, în News , ? cititori
Investiție blocată de șefii din Primăria Galați. Parcul Industrial nu va fi  funcțional nici la zece ani de la inaugurare
Parcul industrial Galati

Povestea Parcului Industrial de la Galați frizează absurdul, pentru că nici la 20 de ani de la începerea lucrărilor și la 8 ani de la inaugurare, parcul nu este funcțional, fiind în continuare pustiu, deși firme din Statele Unite și Ucraina au fost interesate de dezvoltarea unor investiții.

Blocajul a fost creat de șefii din Primăria Galați, respectiv de fostul director al Industrial Parc SRL Galați, Costică Voicu și primarul Ionuț Pucheanu, ale căror decizii contradictorii au dus la o situație fără ieșire, nicio firmă neputând să obțină vreo concesiune de teren până la finalizarea războiului în instanță iscat de aceste decizii.

După trei ani de procese la instanțele din Galați, pe data de 11 iunie dosarul Parcului Industrial a ajuns și la Înalta Curte de Casație și Justiție și cum procesul se anunță unul de lungă durată, e foarte posibil ca Parcul Industrial, să nu fie funcțional nici în 2023, când se vor împlini 10 ani de la inaugurare.

Primăria voia să atragă un investitor din Statele Unite, însă firma primăriei a bătut palma cu un investitor din Ucraina

Blocajul s-a produs în urmă cu patru ani. În ianuarie 2017, Consiliul Local Galați a aprobat, la inițiativa primarului Pucheanu, transferul a 16,8 din cele 21,8 ha ale Parcului Industrial la Administrația Zonei Libere Galați, unde apăruse un investitor din Statele Unite interesat de o parte a terenului, cu ieșire la Dunăre.

Deși cele 16,8 ha fuseseră transferate la Zona Liberă, în aprilie 2017 directorul Industrial Parc SRL Galați, Costică Voicu, a semnat, fără să anunțe primăria, un contract cu o firmă cu capital din Ucraina, VVK Euro Tehnologic SRL Galați, căreia i-a concesionat pe 49 de ani întreaga suprafață a parcului.

S-a ajuns la o situație absurdă: investitorul din Statele Unite nu putea beneficia de concesionarea celor 16,8 ha de teren transferate la Zona Liberă din cauză că directorul Parcului Industrial a semnat contractul de concesiune cu firma cu capital din Ucraina, iar investitorul din Ucraina nu putea beneficia de concesionarea celor 21,8 ha ale Parcului Industrial din cauza transferului de teren aprobat de Consiliul Local Galați.

Război în instanță. Primăria Galați a dat în judecată propria firmă, Industrial Parc SRL!

A urmat un război în instanță. Ostilitățile au fost deschise de Primăria Galați, care a dat în judecată propria firmă, Industrial Parc SRL Galați, la care deține 100% din părțile sociale, solicitând instanței anularea contractului de concesiune încheiat cu VVK Euro Tehnologic. Dar și firma cu capital din Ucraina s-a implicat în acest litigiu, revendicându-și dreptul concesiune până în 2066.

La Tribunal procesul a fost câștigat de VVK Euro Tehnologic SRL. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați, care a dat dreptate Primăriei Galați și a trimis dosarul la Tribunal, pentru rejudecarea cauzei pe fond. Tribunalul a dat dreptate Primăriei Galați și a anulat contractul de concesionare încheiat de Industrial Parc SRL cu VVK Euro Tehnologic. Firma cu capital ucrainean a făcut recurs și Curtea de Apel i-a respins acțiunea, dispunând ca Industrial Parc SRL și VVK Euro Tehnologic să achite primăriei cheltuieli de judecată de 4.700 lei.

Și VVK Euro Tehnologic SRL, dar și Primăria Galați, au atacat sentința Curții de Apel Galați la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul nr 3341/121/2017**** a ajuns pe rolul „Înaltei Curți” pe data de 11 iunie 2021 și se anunță un proces de lungă durată, un prim termen urmând să fie stabilit cândva, în viitor: „Cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior”, se precizează pe site-ul instanței supreme.

Dacă litigiul se va încheia prin 2022, va începe o nouă „vânătoare” de investitori și cum la Galați atragerea investițiilor e foarte complicată din cauza lipsei infrastructurii rutiere care să lege zona de vestul țării, probabil că prin 2023 vor putea fi aniversați cei 10 ani trecuți de la inaugurarea Parcului Industrial din Galați fără ca acest parc să fi fost funcțional măcar o singură zi. Asta în condițiile în care la Ploiești sau Cluj funcționează mai multe parcuri industriale.

O investiție care a „crescut” de la 11 milioane lei la 11 milioane euro. Numai cabina portarului a costat 200.000 de euro

Construirea Parcului Industrial Galați a fost începută în 2003, în baza unei finanțări de 11 milioane de lei, din care 4,5 milioane de la Ministerul Dezvoltării. Până în 2006, când au început efectiv lucrările, fuseseră tocați toți banii. Primăria a „pompat” bani în continuare și Parcul Industrial a fost finalizat în 2013, dar de la 11 milioane lei s-a ajuns ca investițiile totale să fie de 55 milioane lei, adică 11 milioane de euro.

Oficial, investițiile sunt cifrate la 18 milioane de lei. Restul de 37 de milioane lei, sunt bani duși pe apa sâmbetei. Dar și în evidențele contabile aranjate este evidentă risipa. În 2013, inspectorii Curții de Conturi constatau că numai cabina portarului de la Parcul Industrial a costat 911.000 lei, adică 200.000 de euro.

Șefilor din Primăria Galați nu le-au ajuns 16 ani pentru rezolvarea situației juridice a terenului

Chiar dacă n-ar fi existat acest război în instanță, concesiunile de terenuri nu ar fi putut fi puse în practică din cauză că era o mare problemă cu situația juridică a celor 21,8 ha ale Parcului Industrial, care încă din 2003 ar fi trebuit să fie transferate din proprietatea privată în proprietatea publică a municipiului Galați.

În 2019, după doi ani de procese între Primăria Galați, Industrial Parc SRL și VVK Euro Tehnologic SRL, inspectorii de la Curtea de Conturi constatau că nu e îndeplinită o condiție elementară pentru constituirea Parcului Industrial Galați. „Terenul în suprafață de 21,8 ha, în valoare de 23.253.333 lei, care constituie aport de capital social al SC Industrial Parc SRL Galați, nu se află în proprietatea publică a UAT Municipiul Galați, ci în domeniul privat al acesteia, ceea ce contravine Ordinului MAI nr 1027 privind acordarea titlului de parc industrial Societății Industrial Parc SRL Galați”, se spunea în adresa 910/22.04.2019 a Curții de Conturi.

Consecința era retragerea statutului de „parc industrial” de către Guvernul României. Primăria Galați a primit un termen de conformare și problema a fost rezolvată. Dar rămâne întrebarea firească: de ce timp de 16 ani, din 2003 până în 2019, nu s-a gândit niciun șef din Primăria Galați la rezolvarea acestei situații?