Investiții în digitalizarea producției și integrarea cu platforma ANAF la Combinatul „Liberty” Galați

În contextul dificultăților cu care se confruntă industria siderurgică din Europa  din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze, Grupul „Liberty Steel”, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta și care deține Combinatul Siderurgic de la Galați, a anunțat că va continua în 2023 o serie de proiecte menite să ducă la extinderea portofoliului de produse și flexibilitatea pe piață a companiei.

Vremuri grele pentru siderurgia europeană

Pe 12 ianuarie, „Liberty Steel” a anunţat că suspendă operaţiunile la două capacități de producție din Marea Britanie, respectiv la oţelăriile din Newport, Ţara Galilor şi West Bromwich, din apropiere de Birmingham, dar și că va reduce producţia de oţel primar la oțelăria din Rotherham, din nordul Angliei, ca urmare a preţurilor mari la energia electrică.

Reprezentanții Grupului „Liberty Steel” au precizat în acel comunicat că anunțul din Marea Britanie „nu are niciun impact asupra companiei Liberty Galaţi şi nu o afectează în niciun mod”.

Aceste asigurări au fost date în contextul mai multor speculații care s-au făcut în ultima vreme în legătură cu faptul că în luna decembrie a fost suspendată temporar activitatea la Furnalul nr 5 de la combinatul din Galați pentru realizarea mai multor lucrări de revizie și modernizare a echipamentelor.

La începutul lunii decembrie, administrația Combinatului „Liberty” a anunțat demararea la Furnalul 5 a unui program de mentenanță în valoare de 18,3 milioane de lei. În cadrul acestui program sunt realizate înlocuirea plăcilor de uzură şi a două dintre reductoarele de la aparatul de încărcare a furnalului, deblocarea zonelor de evacuare şi de epurare a gazelor, precum şi curăţarea cuvei furnalului şi a platformelor superioare. În perioada realizării acestor lucrări, toți angajații sunt menţinuţi cu normă întreagă de lucru, compania continuând să le ofere clienţilor produsele şi serviciile sale.

Pe platforma siderurgică de la Galați vor fi digitalizate o parte dintre operațiunile de producție

Potrivit administrației Combinatului Siderugic „Liberty” cele mai importante proiecte dezvoltate în 2023 pe platforma siderurgică de la Galați vizează optimizarea producției prin digitalizarea operațiunilor.

Pentru a ne extinde portofoliul de produse și pentru a crește flexibilitatea și profitabilitatea producției, în 2023 vom implementa o linie automată de acoperire a țevilor și vom pune în funcțiune o noua instalație de răcire controlată la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2.

Cuptorul de Normalizare din cadrul laminorului va fi modernizat, astfel încât să creștem controlul calității benzilor de oțel. Anul acesta vom derula, de asemenea, o serie de proiecte de eficientizare, precum creșterea gradului de automatizare la Oțelărie, atât la Metalurgie Secundară, cât și la Mașina de Turnare nr. 1 și modernizarea foarfecii volante de la Laminorul de Benzi la Cald, în vederea creșterii calității produselor și reducerii duratei de operare”, a declarat Prasanta Mishra, directorul executiv al Combinatului „Liberty” Galați.

Potrivit acestuia, în scopul creșterii eficienței producției și a calității laminatelor produse la Galați vor fi continuate și anul acesta seria de proiecte strategice începute în 2022, printre care dezvoltarea unei aplicații de traking a benzilor laminate în Trenul Degrosisor al Laminorului de Benzi la Cald, care permite urmărirea automată a produselor laminate, ușurând astfel munca operatorilor.

Alt proiect important este implementarea unei soluții digitale moderne de marcare a produselor din tablă cu ajutorul unei imprimante mobile, care decodifică informația și o tipărește pe produsele din cadrul Laminorului de Tablă Groasă 2, reducând astfel timpul de lucru.

În cadrul altui proiect va fi realizată digitalizarea și integrarea în rețeaua de proces a cântarelor tehnologice, astfel încât să poată comunica în timp real cu alte dispozitive de automatizare.

Alte proiecte importante aflate în planul investițiilor din 2023 sunt calculul automat al temperaturii și al timpilor pentru tratament la Cuptorul de Normalizare 1, prioritizarea introducerii bramelor în cuptoarele de propulsie, calculul automatizat al consumului de energie la Laminorul de Benzi la Cald și urmărirea automată a rulourilor de pe linia de producție, cu impact în minimizarea pierderilor de metal în cadrul procesului de fabricare.

Proiecte de integrare a companiei cu platforma ANAF

Administrația combinatului siderurgic are în planurile pentru 2023 și implementarea unor proiecte care să integreze activitatea financiar contabilă a companiei cu Platforma ANAF.

Echipele de specialiști IT ai companiei au accelerat dezvoltarea tehnologică a proceselor și operațiunilor Liberty Galați, demarând o serie de proiecte majore de integrare cu Platforma Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Aceste proiecte presupun generarea digitală a rapoartelor și facturilor și transmiterea automată a acestora către autoritățile fiscale.

În prezent, se implementează proiectul E-transport, un sistem care va transmite date către platforma ANAF cu privire la transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și soluția SEAL, care va digitaliza procesul de actualizare, validare și distribuire a documentelor de management al calității (QMS)”, se precizează în comunicatul de presă al Combinatul Siderurgic „Liberty” din Galați.

„Ne propunem să transformăm Liberty Galați într-un pilon cheie al grupului nostru, într-o companie a viitorului prin digitalizare, automatizarea proceselor și decarbonizarea producției.

Deși operăm în continuare pe o piață dificilă, proiectele de modernizare și inovare derulate de echipele noastre vor continua pentru a asigura companiei o poziție solidă în momentul revenirii pieței în cursul acestui an”, a precizat la rândul său Sandip Biswas, Chief Investment Officer al combinatului gălățean.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Padurile Romaniei, distruse de 7 producatori IKEA! Greenpeace trage un semnal de alarma

Pădurile României, distruse de 7 producători IKEA! Greenpeace trage un semnal...

O nouă investigație Greenpeace a luat urma lemnului provenit din pădurile României! Astfel s-a ajuns că 7 producători de mobilă aprovizionează magazinele IKEA din...
Preafericitul Daniel vrea salarii mai mari pentru personalul neclerical

Preafericitul Daniel vrea salarii mai mari pentru personalul neclerical

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a solicitat, miercuri, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie. Preafericitul Daniel, Patriarhul...