Investiții în pregătire de 17 miliarde lei la Transgaz până în 2026
Transgaz are în proiectate de investiții în valoare 17 miliarde lei până în 2026, iar rezultatul acestor investiții va fi că 5,6 milioane români vor beneficia de gaze naturale românești.
Declarația a fost făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, care s-a aflat în vizită la Transgaz, transportatorul de gaze naturale, împreună cu premierul Ludovic Ponta.
„Noi am lansat la 1 iulie Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, un proiect ambiţios pe 10 ani de peste 100 miliarde euro. În acest context, Transgaz şi-a propus proiecte de peste 17 miliarde lei până în 2026. Aşa cum a subliniat şi domnul prim-ministru, proiecte de extindere a conductei – numai anul acesta 1,1 miliarde euro proiecte recepţionate – şi scopul acestor investiţii este ca gazul românesc să ajungă în casele românilor, prin racordarea cât mai multor gospodării la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Deci, extinderea conductei şi racordarea reţelelor de distribuţie în localităţi. Ca urmare a acestei strategii şi cu fonduri europene, peste 1.767 de unităţi administrative sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară au depus solicitări la Transgaz, 1.690 au primit aviz tehnic provizoriu, celelalte 77 sunt în analize. Până în 2026, practic, cred că 5,6 milioane de români vor beneficia de gaze naturale – gaze naturale româneşti, în principal”, a afirmat Antonel Tănase într-o conferinţă de presă.
Racordarea la gaze a gospodăriilor este gratuită
Proiectele de extindere a rețelei Transgaz sunt o completare a programului de racordare a clienților casnici la rețelele de distribuție a gazelor naturale, capitol la care România suferă, cu doar 3,3 milioane gospodării racordate în prezent.
Ordinul Autorității de Reglementare în Energie (ANRE) a fost publicat în Monitorul oficial în urmă cu trei săptămâni și prevede ca racordarea gospodăriilor să se facă gratuit. Extinderea rețelelor de distribuție este foarte costisitoare pentru distribuitori, care sunt obligați să perceapă tarife considerabile clienților casnici. De aceea programul Guvernului este binevenit și ar trebui să preia din presiunea asupra utilizării de material lemnos pentru încălzire.
Finanțarea lucrărilor de racordare va fi făcută de distribuitor, iar costurile vor fi ulterior recunoscute de ANRE și socializate cu toți consumatorii. Adică vor fi trecute în tarifele de distribuție a gazelor.
Ordinul ANRE cu numărul 178/2020 a apărut în Monitorul Oficial nr. 942 din 14 octombrie.