Investitorii în energie regenerabilă revin pe piața românească: Portughezii de la EDPR primesc avize pentru două parcuri solare de 200 milioane de euro

Publicat: 09 apr. 2024, 06:44, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Investitorii în energie regenerabilă revin pe piața românească: Portughezii de la EDPR primesc avize pentru două parcuri solare de 200 milioane de euro

EDP Renewables (EDPR), unul dintre cei mai influenți investitori în energie verde din România, anunță revenirea pe piața locală cu două proiecte solare de amploare, în valoare totală de aproximativ 200 de milioane de euro. Prin obținerea avizelor tehnice de racordare la rețea pentru parcurile solare din Timiș și Giurgiu, EDPR marchează un pas important în consolidarea prezenței sale pe piața românească a energiei regenerabile.

Cele două proiecte, Solar Phoenix și Fravezac, dezvoltate de companiile deținute de EDPR, promit să aducă un aport semnificativ la diversificarea surselor de energie verde din România. Proiectul Solar Phoenix, cu o capacitate de 113 MW, urmează să fie finalizat în 2026, în timp ce parcul solar Fravezac, cu o capacitate de 126 MW, este planificat să intre în funcțiune până la sfârșitul anului viitor.

Această mișcare evidențiază interesul continuu al EDPR pentru piața românească de energie verde, în ciuda provocărilor din trecut legate de legislația schimbătoare și volatilitatea pieței energetice. Cu un portofoliu existent de 521 MW în România, EDPR rămâne unul dintre principalii actori în acest sector, reconfirmându-și angajamentul față de tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

Revenirea unor investitori puternici pe piața energiei regenerabile din România aduce un sentiment de încredere în viabilitatea sectorului și în realizarea obiectivelor de energie verde ale țării. Aceste investiții ar putea reprezenta doar începutul unui val de proiecte care să contribuie semnificativ la transformarea infrastructurii energetice a României și la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie.