Iohannis, despre războiul Rusia-Ucraina: Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiţia internaţională trebuie să îi pedepsească pe toţi cei vinovaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs, marți, cu ocazia primirii delegaţiei României care va participa la competiţia sportivă „Invictus Games The Hague”.

„De aproape 50 de zile Federaţia Rusă a pornit războiul împotriva Ucrainei şi zi după zi apar dovezi cutremurătoare despre atrocităţi şi orori de neimaginat. Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiţia internaţională trebuie să îi pedepsească pe toţi cei vinovaţi”, a adăugat şeful statului.

 „Am dorit să vă întâlnesc înainte de plecarea dumneavoastră la Jocurile Invictus, care se vor desfăşura în curând la Haga, pentru a vă transmite personal aprecierea pentru sacrificiile făcute, pentru exemplul de curaj, demnitate şi loialitate faţă de ţară. Competiţia la care urmează să participaţi înseamnă mult mai mult decât o serie de întreceri sportive. Reprezintă o dovadă de tărie şi stăruinţă în faţa traumelor fizice şi psihice pe care le-aţi înfruntat, dar şi de încredere că nimic nu poate frânge speranţa în viitor. Rănile militarilor noştri – consecinţe dure ale războiului – nu pot fi nicicând vindecate, ele încă dor. În ciuda obstacolelor întâmpinate, aţi decis să nu renunţaţi. Puterea dumneavoastră ne inspiră şi aveţi deplina noastră preţuire, dumneavoastră şi toţi militarii, pentru sacrificiile făcute în cursul misiunilor încredinţate. Datorită eroismului militarilor noştri, a credinţei lor în valorile naţionale, cetăţenii români se simt protejaţi şi trăiesc într-o societate sigură. În plus, militarii români contribuie în mod substanţial la consolidarea profilului României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al parteneriatelor din care facem parte”, a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a mai spus că este admirabilă forţa interioară a acestor sportivi care i-a fcăut să meargă mai departe cu demnitate.

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă. De aproape 50 de zile Federaţia Rusă a pornit războiul împotriva Ucrainei şi zi după zi apar dovezi cutremurătoare despre atrocităţi şi orori de neimaginat. Sunt acte de o cruzime înfiorătoare, de nejustificat, iar justiţia internaţională trebuie să îi pedepsească pe toţi cei vinovaţi. Dumneavoastră ştiţi cel mai bine ce înseamnă distrugerile, pierderile de vieţi omeneşti şi dramele războiului, cât de mult sunt afectate pentru totdeauna familii şi comunităţi întregi. Este admirabilă forţa interioară care v-a făcut să mergeţi mai departe cu demnitate, urmând aceleaşi standarde de excelenţă, exigenţă şi profesionalism. Aţi adus astfel o nouă perspectivă în societate, demonstrând că nu rănile vă definesc, ci curajul, hotărârea şi puterea de a trece peste traumele suferite, dând dovadă de o enormă tărie de caracter. Îmi exprim aprecierea pentru familiile şi apropiaţii dumneavoastră, care v-au fost alături în tot acest timp şi v-au oferit sprijinul necesar pentru a depăşi momentele grele. De asemenea, le mulţumesc tuturor celor care susţin şi contribuie la acest amplu efort de pregătire a echipei Invictus România. Este impresionant spiritul activ care vă caracterizează şi vă asigur de toată susţinerea mea. Românii vă sunt recunoscători pentru toate sacrificiile pe care le-aţi făcut şi vă sunt alături”, a completat Klaus Iohannis.

„Prin participarea dumneavoastră la Jocurile Invictus de la Haga, demonstraţi întregii lumi că sunteţi adevăraţi învingători”, a mai spus Iohannis.

„Veţi reprezenta şi de această dată România cu mândrie şi onoare şi sunt convins că motto-ul dumneavoastră – Nu linia de sosire contează, ci linia de start – va întări spiritul de camaraderie care vă defineşte. Vă înmânez drapelul tricolor, pe care l-aţi onorat cu cinste, onoare şi demnitate de fiecare dată, şi vă urez multă sănătate şi mult, mult succes la competiţia de la Haga!”, a conchis Preşedintele României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...