Iohannis în Chile: „Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina”

Publicat: 22 apr. 2023, 19:45, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Iohannis în Chile: „Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina”

Aflat în vizită oficială în Chile, președintele Iohannis a reiterat ideea susținerii internaționale a efoturilor Ucrainei de a rezista asaltului rusesc.

Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Chile, Gabriel Boric, a făcut un apel la pace.

„În cadrul discuţiilor de astăzi, am prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia. Acesta are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv asupra Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.

„Nu vom obosi să condamnăm acest război de agresiune injust din partea Rusiei în Ucraina. Efectele acestui război sunt departe de Chile, dar oricum ajung şi la noi aşa cum şi în România sunt efectele sancţiunilor, ale creşterii preţurilor la energie, ale inflaţiei. Aici, în Chile, la kilometri distanţă, la fel le trăim. De aceea, facem un apel energic la pace, la respectarea drepturilor omului şi la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a punctat Gabriel Boric.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai arătat că România şi Chile sunt interesate de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional.

„Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, a spus şeful statului român.

Un alt subiect de discuţie dintre cei doi oficiali a vizat relaţia Chile – Uniunea Europeană.

„Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană”, a subliniat Iohannis.

El a afirmat că Summitul UE – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric.

„Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a spus Iohannis.

Şeful statului efectuează, sâmbătă, o vizită oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani. Vizita în Chile este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud, până pe data de 26 aprilie.