Iohannis: Nu există nici o asumare concretă a unei date în iunie sau octombrie pentru Schengen

Președintele României, Klaus Iohannis a declarat că nu există nici „o asumare concretă” pentru o dată certă de aderare a României la spațiul Schengen, pentru că negocierile sunt „foarte complicate”.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că România trebuie primită în UE invocând drept motiv faptul că ”cetățenii români să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Aderarea la Schengen e un obiectiv național și rămânem foarte implicați. Este un proces complicat de negociere fiindcă, paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem preătiți, toată lumea a acceptat că România îndeplinește toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu e legată de România, ci e legată de migrație, de felul în care în UE e tratat Schengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată, avem o situație generată de migrație la nivel european unde noi putem să intervenim, cât se poate. Noi gestionăm foarte bine migrația. Azi președintele Charles Michel va vizita o unitate a poliției de frontieră. Continuă toate negocierile, am organizat un întreg summit dedicat chestiunii migrației.

Nu există nici o asumare concretă a unei date din iunie sau octombrie, însă ambiția mea e să finalizăm acest proces în cursul acestui an, în varianta cea mai bună și cu Bulgaria. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună cu Bulgaria.

Este o problemă a UE să rezolvăm această chestiune. Schengen e o emblemă a UE. Faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot e o palmă dată Uniunii Europene și aspirației de liberă mișcare a cetățenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că UE e un spațiu nu doar al pieței unice, ci și al libertății de mișcare.

Despre creșterea euroscepticismului: Mă îngrijorează și este o evoluție care are câteva explicații obiective. Și eșecul Schengen e una din cauze, dar nu cred că este determinantă.

Războiul de la graniță este cu siguranță un factor extrem de important, criza energetică și inflația sunt factori foarte importanți. Românii au așteptat soluții mai rapide, mai concrete și mai cuprinzătoare.

UE s-a străduit, am venit cu soluții, dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt: dacă e război, sunt crize,și mai vine și un refuz pe Schengen, e de înțeles că unii români își pierd puțin răzbdarea. Dar sunt convins că vom reveni la optimismul și încrederea față de UE, pentru că românii sunt pro-europeni. Și cum Romnia are o singură direcție clară, cea proeuropeană, e datoria noastră, a politicienilor, să le explicăm ce face UE și cum abordăm toate problemele cu care se confruntă oamenii.

2 COMENTARII

 1. Retardatul asta mintal,tradator de tara a facut mult rau tarii.
  Va fi un dezastru anul elecoral 2024 fara Romania in Schengen .Sunt sanse mari adio UE adio SUA( alti nenorociti ordinari.).
  La o adica romanii se vor bate cu rusii singuri astia sunt in stare sa tradeze la cat de nenorociti sunt.

  O rusine cum au ajuns aceste nevertebrate sa conduca tara .Prin minciuni ,inselatorii ,tradari.
  Multi vor sa-l vada pe acest nemernic Iohannis la puscarie impreuna cu nevasta aia lipsita de cel mai elementar bun simt.
  Asta a facut din președenția tarii agenție de voiaj -gratis.
  Romanii s-au saturat de bataia de joc a UE (Ursula,Macron,Scholtz ) fata de Romania.
  Au băgat in fata pe homosexualul Rutte si pe handicapatul mintal fara scoala,mitoman din nastere cancelarul austriac.
  Un dement psihopat de care austriacii vor scapa in curand.

  • Singurul scop al lui iohannis referitor la Schengen a fost sa-l ajute pe Sholtz sa bage Croatia. Asta impreuna cu ostilizarea Ucrainei prin lasarea problemelor minoritatii romane si a canalului sa se coaca, ar fi suficiente pentru un dosar de inalta tradare. Dar cine sa-l faca? Specialii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...