Iordache „altă întrebare” desființează propunerea USR privind anularea pensiilor foștilor securiști

Publicat: 06 ian. 2023, 13:26, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Iordache „altă întrebare” desființează propunerea USR privind anularea pensiilor foștilor securiști

Legea care ar lăsa foștii milițieni și securiști fără pensii și care ar duce la deconspirarea Securității ca poliție politică a regimului comunist a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Decizia este semnată de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache „altă întrebare”, în prezent președinte al CLR.

În urmă cu mai puțin de o lună, 46 de deputați și senatori USR propuneau modificarea OUG privind accesul la propriul dosar, deconspirarea Securității precum și modificarea legii privind pensiile militare de stat.

Schimbările propuse

Conform unui aliniat nou introdus, „nu beneficiază de pensia de serviciu, acordată militarilor în baza legii, lucrătorii Securității, adică persoanele care, având calitatea de ofițer, subofițer sau angajat civil al Securității sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au desfășurat activități prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a căror calitate a fost cosntatată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

Conform unei alte modificări, „punerea în mișcare a acțiunii judecătorești pentru constatarea calității de lucrător al Securității atrage de drept suspendarea pensiei de serviciu până la soluționarea definitivă a cauzei”.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că 1.300 de foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie, mulţi în viaţă, au primit din partea instanţelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost „lucrători ai Securităţii” şi au desfăşurat activităţi prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii comuniste. Cu toate acestea, foştii ofiţeri primesc pensii speciale.

Observațiile lui Iordache

Inițiativa a primit aviz negativ, fiind invocate mai multe obiecții.

„Norma este lipsită de claritate, previzibilitateîn lipsa completării cu norme de procedură în baza cărora CNSAS să poată aduce la îndeplinire respectiva dispoziție. Textul propus este susceptibil să încalce principiul constituțional al neretroactivității, dat fiind că, la momentul adoptării legii, nu a fost prevăzută o asemenea excludere de la beneficiile pensiei militare de stat”, se arată în avizul semnat de Florin Iordache.

Acesta adaugă faptul că, prin avizul pe care îl emite, Consiliul Legislativ nu se pronunță asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate.

Conform unor documente transmise în 1991 de SRI către Comisia de anchetă a evenimentelor din 1989, fosta Securitate ar fi avut aproape 6.000 de angajați activi în decembrie 1989.

Serviciul a fost desființat prin decret în 30 decembrie 1989.