Foștii angajați ai Miliției și Securității pot rămâne fără pensie

La mai bine de 33 de ani de la căderea regimului comunist și de la dispariției Securității ca poliție politică, foștii angajați sau colaboratori și-ar putea pierde pensia. La fel și în cazul celor care au activat în Ministerul de Interne. Inițiativa legislativă a fost deja depusă în Parlament la sfârșitul lunii decembrie.

Semnată de 46 de deputați și senatori USR, propune modificarea OUG privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității precum și Legea privind pensiile militare de stat.

Conform unui aliniat nou introdus, „nu beneficiază de pensia de serviciu, acordată militarilor în baza legii, lucrătorii Securității, adică persoanele care, având calitatea de ofițer, subofițer sau angajat civil al Securității sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au desfășurat activități prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a căror calitate a fost cosntatată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

Conform unei alte modificări, „punerea în mișcare a acțiunii judecătorești pentru constatarea calității de lucrător al Securității atrage de drept suspendarea pensiei de serviciu până la soluționarea definitivă a cauzei”.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că 1.300 de foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie, mulţi în viaţă, au primit din partea instanţelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost „lucrători ai Securităţii” şi au desfăşurat activităţi prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii comuniste. Cu toate acestea, foştii ofiţeri primesc pensii speciale.

Conform unor documente transmise în 1991 de SRI către Comisia de anchetă a evenimentelor din 1989, fosta Securitate ar fi avut aproape 6.000 de angajați activi în decembrie 1989. 16 dintre ei au murit în timpul Revoluției iar 25 au fost răniți.

Fosta Securitate a fost desființată prin decret în 30 decembrie 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...