Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Publicat: 14 apr. 2024, 00:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

Concluzie: Atacul iranian asupra Israelului s-a dovedit a fi mai mult propagandistic. Rezultatele au fost aproape nule. În concluzie, „dacă nema putirința, ce mai chichirez gâlceava”, cum spunea Tudor Arghezi?

Uprade ora 4,20:
Mai multe explozii au avut loc în nordul Irakului în urma atacului iranian asupra Israelului. Potrivit martorilor oculari și a presei kurde, în jur de 20 de rachete au căzut peste noapte în provincia Erbil, unde, printre altele, există un consulat american și o bază militară americană. La consulat se auzeau sirene de avertizare. Deocamdată nu există rapoarte privind posibile pagube sau victime.

Update ora 4,00:După atacul major al Iranului asupra Israelului, securitatea internă a Israelului a dat semnalul pentru părăsirea adăposturilor. Locuitorii din nordul și sudul țării nu mai trebuie să stea în apropierea adăposturilor, potrivit unui mesaj de pe site-ul Homeland Security. Nu este, totuși, clar dacă acest lucru semnalează sfârșitul atacului.

Update ora 3,45: Iranul a trimis peste 200 de drone și rachete în Israel, potrivit armatei israeliene. Armata a anunțat în această noapte că „marea majoritate” dintre ele au fost interceptate. Atacul iranian este încă în desfășurare.

Update ora 3,25 SUA confirmă doborârea dronelor iraniene care vizează Israelul. Un oficial militar american a declarat că doborarea dronelor iraniene este în curs. Forțele americane au fost, de asemenea, pregătite să „ofere sprijin suplimentar de apărare și să protejeze forțele americane care operează în regiune”.

Cancelarul german Olaf Scholz „condamnă ferm” atacurile aeriene iraniene asupra Israelului. „Cu acest atac iresponsabil și nejustificat, Iranul riscă o conflagrație regională”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit în această noapte la Berlin. „În aceste vremuri dificile, Germania este strâns alături de Israel”, a adăugat el.

Update ora 2,40: Numeroase explozii sunt raportate în multe locuri din Israel și, de asemenea, în Golan și Cisiordania. Utilizatorii postează numeroase videoclipuri cu presupuse drone și rachete iraniene doborâte de apărarea aeriană israeliană.

Pe de altă parte ,avioanele de luptă iordaniene au doborât zeci de drone iraniene, spun două surse regionale de securitate. Dronele erau îndreptate spre Ierusalim. Altele au fost interceptate în apropierea graniței irakiano-siriane.

Update ora 2,30: Potrivit serviciului de salvare Magen David Adom, un băiețel de zece ani a fost grav rănit în atacul major al Iranului asupra Israelului. Serviciul de salvare a spus că este vorba despre un beduin din zona din zona orașului Arad din deșertul Negev.

Udate ora 2,20: Iranul plusează: În ceea ce privește atacul israelian asupra clădirii consulare din Damasc, de săptămâna trecută, misiunea iraniană a ONU a declarat că operațiunea militară iraniană împotriva Israelului s-a bazat pe dreptul la autoapărare consacrat în articolul 51 din Carta ONU. Aceasta înseamnă că „cazul poate fi considerat închis”. „Dacă regimul israelian face o altă greșeală, reacția Iranului va fi semnificativ mai dură”, continuă declarația.

Iranul avertizează Iordania împotriva amestecului în conflict. În caz contrar, țara ar putea deveni „următoarea țintă”, a declarat un oficial militar pentru agenția de presă semi-oficială Fars din Iran. Iordania a anunțat că va doborî drone dacă acestea ar încălca spațiul său aerian.

Update Ora 1,45: Peste 100 de drone iraniene au fost deja interceptate. Potrivit rapoartelor, nu este implicată doar armata SUA, ci și avioanele de luptă britanice și americane. Informația a fost difuzată de radioul armatei israeliene.

UPDATE Ora !,41: Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell, a calificat atacul iranian drept „inacceptabil”. Pe X, Borrell a scris: „Aceasta este o escaladare fără precedent și o amenințare serioasă la adresa securității regionale”.

UPDATE Ora 0,50 : Postul de televiziune american ABC relatează că, potrivit informațiilor armatei israeliene, atacurile iraniene au fost îndreptate exclusiv împotriva țintelor militare. Radiodifuzorul mai relatează că cercurile de securitate americane cred că 400 până la 500 de drone și rachete au fost lansate spre Israel.

Știrea inițală:Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunțat, sâmbătă seara, că Iranul a lansat un atac cu drone împotriva țării sale.

Potrivit declarațiilor israeliene, Iranul a lansat, sâmbătă seară, un atac direct cu drone împotriva Israelului. Un purtător de cuvânt al armatei a confirmat acest lucru. În consecință, va dura câteva ore până când dronele vor ajunge pe teritoriul israelian.

Potrivit rapoartelor israeliene, Iranul a lansat, sâmbătă seară, un atac cu drone împotriva Israelului. Acest lucru este confirmat de purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari. „Va dura câteva ore pentru ca dronele să ajungă pe teritoriul israelian”, a spus el.

Armata israeliană a anunțat că apărarea aeriană este pregătită și că va fi declanșată o alarmă de zbor în regiunile afectate.

Armata este în alertă maximă și monitorizează situația, potrivit unui comunicat transmis de armată prin Telegram. Sistemul de apărare aeriană este în alertă maximă, la fel ca avioanele de luptă și navele militare. Purtătorul de cuvânt Hagari a subliniat că armata monitorizează situația și că toate sistemele de apărare sunt pregătite. În plus, recepția GPS este suprimată în diferite părți ale țării.

Ministrul Apărării, Joav Galant, a declarat mai devreme, sâmbătă seara, că „monitorizează foarte îndeaproape un atac planificat” al Iranului sau al „împuternicitului său”. Ministrul a asigurat că forțele de securitate israeliene s-au pregătit în consecință și au întărit „poziția noastră ofensivă și defensivă”. Nu se oferă alte detalii într-o declarație a ministrului. Populația ar trebui să urmeze instrucțiunile apărării civile, se spune mai departe.

În același timp, armata israeliană a anunțat închiderea temporară a școlilor din țară din cauza temutului atac. De duminică, prima zi a săptămânii în Israel, „activitățile didactice, excursiile și excursiile” la școli sau alte instituții de învățământ vor fi suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-un mesaj video.

Irakul și Iordania și-au închis spațiul aerian

Generalul în retragere Amos Jadlin a spus la Canalului 12 din Israel că fiecare dronă este încărcată cu 20 de kilograme de explozibil.

Între timp, Iranul și Iordania au anunțat că își vor închide spațiul aerian. Autoritatea de Aviație Civilă din Iordania a citat „pericolele tot mai mari” din regiune drept justificare. Ministerul Transporturilor din Irak a anunțat că traficul aerian este oprit. Ambele țări se află între Iran și Israel. Dronele Iranului ar putea, teoretic, să zboare deasupra Iordaniei dinspre nord, pe deasupra Siriei.

Tensiunile dintre Iran și Israel erau în cerștere de câteva zile. Liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat miercuri Israelul cu represalii pentru un atac atribuit Israelului asupra unei clădiri consulare iraniene din capitala Siriei, Damasc.

La începutul lunii aprilie, 16 persoane au fost ucise. Printre acestea se aflau și doi generali din Garda Revoluționară Iraniană și alți cinci membri ai forței de elită. De atunci, au existat mai multe încercări internaționale de mediere a conflictului.