Iranul denunţă proiectul american de apărare aeriană regională în Orientul Mijlociu

Iranul a denunţat ca „provocator” proiectul Statelor Unite de a întări cooperarea în materie de apărare aeriană între aliaţii lor din Orientul Mijlociu, un subiect ce se va afla săptămâna viitoare pe agenda vizitei preşedintelui Joe Biden în regiune, transmite AFP.

Este vorba despre ”o acţiune provocatoare (…) şi o ameninţare pentru securitatea naţională şi regională”, a declarat sâmbătă seara purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani.

”Încercarea de a crea noi preocupări de securitate în regiune nu va avea alt rezultat decât slăbirea securităţii regionale comune şi servirea intereselor de securitate ale regimului sionist”, a adăugat el, cu referire la Israel.

Conform purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, preşedintele Joe Biden va evoca, în vizita sa în Arabia Saudită în cadrul turneului regional a cărui primă etapă va fi în Israel, ”colaborarea regională întărită mai ales în ce priveşte apărare aeriană”.

Preşedintele american are prevăzută participarea la un summit al Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC), care reuneşte monarhiile arabe din Golful Persic.

SUA şi aliaţii lor din Orientul Mijlociu acuză Iranul de destabilizarea regiunii prin programul de rachete balistice şi sprijinul pentru grupări armate.

Biden se va întâlni cu liderii Israelului, Arabiei Saudite şi cu cei ai altor ţări din regiune, precum Egiptul, Irakul şi Iordania.

”Vorbim la nivel bilateral cu ţările din regiune despre capacităţile de apărare aeriană şi explorăm ideea de a integra aceste capacităţi” într-un cadru comun ”pentru a îmbunătăţi în mod real acoperirea (aeriană) în faţa ameninţării iraniene în creştere”, a adăgat Kirby.

Potrivit Teheranului, Washington ridică astfel de subiecte ”cu unicul scop de a suscita iranofobie şi de a crea discordie între ţările din regiune”. ”Orice efort destinat să crească prezenţa şi rolul SUA în mecanismele de securitate regională nu va conduce decât la insecuritate, instabilitate şi la propagarea terorismului la nivel regional”, a afirmat Kanani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole