Isărescu și agricultorii: Micii producători confundă asocierea cu cooperaţia din vremurile comuniste

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și antreprenor cu afaceri în viticultură și pomicultură, consideră că există trei mari probleme care îngreunează activitatea în agricultura românească, dincolo de reticența băncilor de a finanța sectorul.

Isărescu vorbește de obstacole de natură structurală a căror rezolvare trenează de mai bine de 30 de ani. În opinia lui, o primă problemă constituie fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole şi lipsa consolidării, fie prin absorbţie, fie prin asociere, urmată de meteo-dependenţa, în lipsa unui sistem de irigaţii corespunzător și, nu în ultimul rând, de absența forței de muncă calificate.

România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine dacă vrea să-și dezvolte agricultura şi să-și asigure independenţa alimentară a ţării.

„În noul context geopolitic dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării capătă noi valenţe devenind o componentă a securităţii naţionale, dar pentru aceasta România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine. În ultimii ani, o serie de bănci comerciale şi-au îndreptat atenţia către finanţarea agriculturii, dar ca în orice alt domeniu, băncile trebuie să fie mai întâi convinse de bonitatea potenţialului client. Este de la sine înţeles că fără un istoric sau fără perfomanţe sau fără o anumită anvergură a clientului, acesta va avea dificultăţi în a atrage finanţare. Dar oricât de deficitară ar fi finanţarea activităţilor agricole, nu acesta este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani”, a arătat Mugur Isărescu, într-un mesaj citit de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”.

O primă problemă structurală o constituie fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole şi lipsa consolidării, fie prin absorbţie, fie prin asociere.

„Micii producători sunt încă reticenţi, confundând asocierea cu cooperaţia din vremurile comuniste, dar nu realizează că individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte, cu firme de transport şi depozitare, cu marile lanţuri de magazine. Vă revine dumneavoastră, tinerilor leaderi din agricultură, să schimbaţi această mentalitate”, a transmis guvernatorul BNR.

Meteo dependența

O altă problemă structurală a agriculturii menţionată de guvernatorul BNR este meteo-dependenţa, în lipsa unui sistem de irigaţii corespunzător. Isărescu atrage atenția că refacerea pe vechea structură a sistemului de irigaţii moştenit de la regimul comunist ar fi o greşeală.

„Irigaţiile sunt prealabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leagă de punctul precedent. În al doilea rând refacerea pe vechea structură a sistemului de irigaţii moştenit de la regimul comunist ar fi o greşeală, deoarece acesta se baza pe suportarea de către bugetul de stat a costului electricităţii, ceea ce este complet anti-economic. Pe de o parte, fermele trebuie să fie suficient de mari pentru a putea suporta ele însele preţurile crescute ale electricităţii, iar pe de altă parte, în toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrică ar trebui înlocuită cu irigare gravitaţională, din lacuri şi rezervoare săpate în munţi”, a adăugat el.

O altă problemă constituie lipsa unei forţe de muncă calificate în agricultură, existând penurie de specialisti în mai toate meseriile.

„O altă problemă structurală este insuficienţa unei forţe de muncă adecvat calificate. Desfiinţarea şcolilor de meserii a dus la o penurie de tractorişti, mecanici, mecanizatori etc. Sectorul privat a preluat o parte din sarcina învăţământului, dar nu poate face prea mult fără o implicare mai semnificativă din partea statului”, a atras atenţia guvernatorul BNR.

Fără astfel de reforme, finanţarea în sine nu va putea rezolva lipsa de eficienţă şi de competitivitate în aceasta ramură importantă a economiei naţionale.

„Am vrut să subliniez că dumneavoastră vă revine un rol foarte important în depăşirea problemelor structurale din agricultură. Fără astfel de reforme, doar finanţarea în sine nu va putea rezolva lipsa de eficienţă şi de competitivitate. Va trebui să lucrăm împreună la refacerea prestigiului şi mândriei ocupaţiei de agricultor. A furniza hrană pentru ţară şi a trece la o balanţă excedentară, la exportul de produse agricole, reprezintă o sarcină de deplină importanţă, mai ales în noul context geopolitic. Dumneavoastră, tineri leaderi din agricultură, trebuie să daţi acestei ocupaţii strălucirea pe care o merită”, a mai arătat Mugur Isărescu în mesajul său.

Clubul Fermierilor Români a organizat în urmă cu câteva zile Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”, primul program major european care îşi propune să adreseze în mod creativ nevoia de a creşte atractivitatea pentru agricultură a noii generaţii.

4 COMENTARII

 1. Un mare detașament de mercenari americani a fost eliminat în Severodonețk.

  Mercenarii din Statele Unite, trimiși la Severodonețk pentru a ține orașul, au fost înfrânți de lovituri puternice ale unităților LNR și ale Forțelor Armate ale RF. După cum a devenit cunoscut, un grup de 20 de militari americani a fost aproape complet eliminat, ceea ce a forțat armata americană să străpungă în direcția vestică pentru a evita anihilarea completă.

  Ca confirmare a acestei informații, pe web a apărut un videoclip în care armata americană raportează pierderi foarte grave în Severodonețk și la periferia acestui oraș. Se raportează că aproape întregul grup, format din americani și mercenari din Marea Britanie, a fost eliminat și doar câțiva oameni au supraviețuit. Înregistrările video arată un număr mic de soldați americani (mai mulți dintre ei răniți – n.d.), care au reușit să evadeze din Severodonețk. Mai mult, situația în sine este caracterizată de mercenarii din Statele Unite ca fiind critică.

  În acest moment, Severodonețk se află încă sub controlul militarilor și mercenarilor ucraineni, cu toate acestea, Forțele Armate ucrainene dețin mai puțin de jumătate din teritoriul orașului. Acest lucru indică faptul că situația în această direcție pentru Kiev este foarte deplorabilă.

  Astăzi, pe teritoriul Ucrainei pot fi localizați până la 20 de mii de mercenari și voluntari străini.

  https://ianed.ru/wp-content/uploads/2022/06/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BA-6.mp4?_=1

 2. https://www.libertatea.ro/stiri/medic-roman-stabilit-la-new-york-face-o-radiografie-dura-a-sistemului-din-tara-medicina-romaneasca-e-plina-de-dumnezei-cand-gresesc-ei-nu-patesc-nimic-4246420
  „Medicina românească este o încrengătură de relații levantine, favoruri, nepotisme, alianțe, amantlâcuri”
  Citeşte întreaga ştire: Un medic român stabilit la New York face o radiografie dură a sistemului din țară: „Medicina românească e plină de dumnezei. Când greșesc, ei nu pățesc nimic”

 3. Țările NATO pot intra în război dacă Federația Rusă .
  Orice scurgere de radiații va afecta articolul 5 din Carta Alianței, așa că țările membre vor considera atacul ca pe un atac. Acest lucru a fost anunțat de un membru al parlamentului britanic Tobias Ellwood.
  „Orice deteriorare deliberată a reactorului nuclear ucrainean cu o posibilă scurgere de radiații ar constitui o încălcare a articolului 5 al NATO ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...