Israelienii vin cu dovezile: Tunel Hamas chiar sub sediul agenției ONU din Gaza

Publicat: 10 feb. 2024, 22:19, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional
Israelienii vin cu dovezile: Tunel Hamas chiar sub sediul agenției ONU din Gaza

Forțele israeliene dezvăluie o rețea de tuneluri sub sediul UNRWA din Gaza, acuzând Hamas de exploatare a organizației umanitare. Anunțul vine în mijlocul unei crize pentru UNRWA, care se confruntă cu suspiciuni de infiltrare a Hamas în personalul său.

Forțele israeliene au făcut o descoperire uluitoare subliniind acuzațiile de exploatare a organizațiilor umanitare de către Hamas, după ce au dezvăluit existența unui tunel lung de sute de metri care se întinde sub sediul UNRWA în Gaza. Armata israeliană susține că aceasta este o „nouă dovadă a exploatării” de către Hamas a principalei agenții de ajutor pentru palestinieni.

Descoperirea survine într-un moment delicat pentru UNRWA, care se confruntă cu o anchetă internă și cu înghețarea finanțării din partea statelor donatoare. Acuzațiile israeliene conform cărora personalul UNRWA ar fi fost implicat în atacuri teroriste au determinat unele țări să suspende finanțarea.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a promis acțiuni imediate în cazul oricăror noi informații legate de „infiltrarea Hamas” în cadrul organizației mondiale. Cu toate acestea, Guterres și șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, nu au primit alte informații din partea Israelului în legătură cu acuzațiile inițiale împotriva personalului UNRWA.

Ancheta internă a ONU a condus la concedierea a nouă membri ai personalului din Fâșia Gaza, iar Guterres a subliniat că nu putea risca să nu acționeze imediat, dată fiind gravitatea acuzațiilor. Cu toate acestea, există neclarități cu privire la informațiile furnizate de Israel și la implicarea personalului UNRWA în presupusele activități criminale.