ISU primește sute de autospeciale de pompieri cumpărate cu bani europeni

Aproape 500 de autospeciale de pompieri vor intra în dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.  Autospecialele de intervenţie la incendii vor fi achiziţionate din fonduri europene.

Marți au fost semnate contracte acordurile-cadru pentru achiziţionarea a peste 470 de autospeciale, în valoare de peste 159 de milioane de euro.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că aproximativ 40% dintre autospecialele de stingere ale inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă sunt mai vechi de 25 de ani.

Vor fi cumpărate 200 de autospeciale de capacitate de 10.000 de litri, cu o valoare totală de 69.321.142 de euro inclusiv TVA şi 276 de autospeciale de intervenţie la incendii, descarcerare şi prim ajutor, cu o valoare totală de 89.795.361 de euro.

„Dacă ne uităm la dotarea pompierilor, pompierii sunt o armă care nu merg numai la incendii. Sunt cea mai complexă armă di punct de vedere al diversităţii intervenţiilor, fie că merg a incendii, cazuri medicale, inundaţii (…) iar mijlocul de intervenţie de bază al pompierilor, maşinile de stingere incendii care sunt folosite inclusiv la inundaţii şi în alte misiuni, descarcerare, unele misiuni de prim ajutor, aproximativ 40% din maşinile de stingere sunt cu o vechime de peste 25 de ani, unele dintre acestea depăşind 30 de ani cu bine, sunt maşini care sunt în dotare din anii 1980 şi care sunt folosite ca sisteme de intervenţie. (…) Ştiu că am avut foarte multe comentarii şi discuţii de ce nu cumpărăm maşini de pompieri. Să ştiţi că nu a fost uşor. Cred că au fost cel puţin trei tentative de licitaţii până s-a ajuns să finalizăm actuala licitaţie”, a declarat Raed Arafat la evenimentul în care s-au semnat acordurile-cadru.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat din Programul de infrastructură mare şi din Programul de Mediu IGSU a obţinut fonduri totale de 800 de milioane de euro.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că cele 476 de autospeciale vor intra în dotarea IGSU în următorii doi ani.

„La finalizarea acestor contracte şi odată cu livrarea celor 476 de autospeciale vor fi înlocuite toate echipamentele uzate fizic din dotarea IGSU, astfel încât structurile teritoriale s beneficieze de tehnică modernă de intervenţie”, a afirmat Bode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole