Îți monitorizezi în secret partenerul? Nou studiu despre fenomenul stalkerware

Mulți oameni au prostul obicei de a-și spiona partenerii de viață. Aproximativ 30% dintre persoane nu văd nicio problemă în a-și monitoriza în secret partenerul.

Stalkerware-ul permite unui făptuitor să monitorizeze digital viața privată a unei alte persoane prin intermediul unui dispozitiv mobil, fără consimțământul victimei. În timp ce majoritatea respondenților (70%) nu cred că este acceptabil să-și monitorizeze partenerul fără consimțământ, o parte semnificativă a oamenilor (30%) nu văd nicio problemă și o consideră acceptabilă în anumite circumstanțe. Pentru a marca cea de-a doua aniversare Coalition Against Stalkerware, compania de confidențialitate digitală a comandat un sondaj global asupra a peste 21.000 de participanți din 21 de țări despre atitudinile lor față de confidențialitate și urmărirea digitală în relațiile intime.

Dintre cei care cred că anumite motive justifică supravegherea secretă, aproape două treimi (64%) ar face acest lucru dacă ar crede că partenerul le este infidel, dacă are legătură cu siguranța acestuia (63%) sau dacă ar crede că este implicat într-o activitate criminală (50%), arată un comunicat Kaspersky Lab.

Privind diferențele geografice, se observă că cel mai înalt nivel de acceptare privind monitorizarea, în general, vine de la respondenții din regiunea Asia-Pacific (24%), în timp ce în Europa (10%) și în America (8%) mai puțini oameni sunt de această părere.

În plus, raportul Kaspersky Digital Stalking in Relationships, realizat online de Sapio Research în septembrie 2021, arată că 15% dintre respondenții din întreaga lume au primit din partea partenerului lor solicitarea de a instala o aplicație de monitorizare. Din păcate, 34% dintre cei care indică acest răspuns au și suferit deja abuzuri din partea unui partener intim.

Descoperirile sugerează că monitorizarea online poate fi o altă modalitate de a exercita controlul coercitiv în relațiile intime. Având în vedere că stalkerware-ul este un software disponibil comercial care se află ascuns pe un dispozitiv și oferă acces la o serie de date personale, cum ar fi locația dispozitivului, istoricul browserului, mesajele text sau chat-urile pe rețelele sociale, ar putea să nu fie surprinzător că poate servi drept instrument în relațiile abuzive.

„Îndemn pe toți cei care se confruntă cu experiențe de acest gen– fie în viața reală, fie prin intermediul stalkerware-ului – și care consideră că ar fi nesigur sau periculos să-și confrunte agresorul, să contacteze o organizație care militează împotriva abuzului domestic pentru a obține sfaturi și sprijin”, spune Karen Bentley , Chief Executive Officer, Wesnet, organizația națională-umbrelă din Australia pentru serviciile împotriva violenței domestice.

Urmărind criteriile de detecție ale Coalition Against Stalkerware, Kaspersky a analizat statisticile care dezvăluie câți dintre utilizatorii săi au fost afectați de stalkerware în primele 10 luni ale anului: din ianuarie până în octombrie 2021, aproape 28.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectați de această amenințare. În aceeași perioadă, au existat peste 3.100 de cazuri în UE și peste 2.300 de utilizatori afectați din America de Nord.

În aceeași perioadă, în România au fost peste 111 cazuri. Potrivit cifrelor Kaspersky, Rusia, Brazilia și Statele Unite ale Americii (SUA) rămân până acum primele trei țări în ceea ce privește cele mai afectate țări din lume.

De asemenea, în Europa peisajul acestor situații nu s-a schimbat: Germania, Italia și Regatul Unit (Marea Britanie) sunt primele trei cele mai afectate țări. De asemenea, dacă analizăm doar Uniunea Europeană, se observă faptul că Franța ocupă locul trei. România ocupă până acum anul acesta locul 40 în clasamentul global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...