Jaf uriaș descoperit de Curtea de Conturi a României la Federația Română de Canotaj, condusă de Elisabeta Lipă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Screenshot-2025-07-10-at-07.57.28.png)
Curtea de Conturi a României a descoperit un jaf financiar și patrimonial incredibil la Federația Română de Canotaj, condusă ca pe propria firmă de către vicepreședintele PSD, chestorul pensionar de poliție Elisabeta Lipă.
PUTEREA a semnalat de nenumărate ori că Federația Română de Canotaj (FRC) este fueda vicepreședintelui PSD, chestorul pensionar de poliție și deputat de Botoșani, Elisabeta Lipă. Raportul de audit al Curții de Conturi a României publicat recent a evidențiat o mulțime de inginerii financiare și patrimoniale „țesute” în perioada 2021-2024 de către Elisabeta Lipă.
380.000 de euro pentru contracte de activitate sportivă, fără documente justificative
Printre principalele constatări de la FRC ale auditorilor de conturi se numără plăți în cuantum de 1.751.975 lei, adică circa 380.000 de euro, efectuate în baza unor contracte de activitate sportivă, fără documente justificative, care să ateste activitatea prestată. Beneficiarii acestor plăți au fost consilieri, bucătari, mecanici și consultanți care nu se regăsesc printre categoriile prevăzute de lege ca personal eligibil pentru astfel de contracte.
38.000 de euro pentru consultanță juridică ilegală
De asemenea, Curtea de Conturi a României a mai descoperit plăți nejustificate pentru audit, cenzorat și consultanță juridică în sumă totală de 185.574 lei, adică circa 38.000 de euro.
În perioada 2021–2024, FRC a efectuat cheltuieli estimate la 185.574 lei pentru servicii de audit statutar, cenzorat și consultanță juridică. Acestea au fost achitate din fonduri publice, fără respectarea prevederilor legale privind destinația sumelor finanțate. Toate aceste cheltuieli s-au realizat în baza unor contracte legale, dar contrar prevederilor contractuale de finanțare, care interzic utilizarea banilor de la bugetul de stat în astfel de scopuri.
14.000 de euro- salariu ilegal pentru secretarul general al FRC
O altă ilegalitate majoră semnalată de Curtea de Conturi a României a reprezintat-o plata nejustificată a sumei de 67.230 lei (brut), adică circa 14.000 de euro, secretarului general al FRC, în perioada aprilie–decembrie 2024, deși atribuțiile funcției fuseseră preluate de o altă persoană.
Prin decizia conducerii federației, începând cu 1 aprilie 2024, funcția de secretar general a fost transferată unei alte persoane, titulară a unui contract de activitate sportivă. Cu toate acestea, fostul secretar general a continuat să primească salariul integral din fonduri publice, deși nu mai îndeplinea atribuțiile respective. Această situație încalcă prevederile Codului muncii și ale contractelor de finanțare încheiate cu statul.
PUTEREA va prezenta principalele constatări ale auditului efectuat de Curtea de Conturi a României la Federația Română de Canotaj:
1. Utilizarea sumelor finanțate, contrar legii și contractului de finanțare, pentru cheltuieli neconforme reprezentând remunerații în cuantum estimat de 1.751.975 lei (nr. circa 380.000 de euro), acordate unor participanți la activitatea sportivă în temeiul unor contracte de activitate sportivă, în lipsa unor documente justificative care să ateste realizarea efectivă a activităților sportive.
Potrivit documentelor prezentate, federația a încheiat anual, în perioada 2021-2024, contracte de activitate sportivă pentru consultanți, consilieri, bucătari, ajutoare de bucătari, mecanici și marangozi. Pe baza actelor puse la dispoziția echipei de audit, valoarea totală a remunerațiilor plătite acestora în perioada 2021-2024 a fost de 1.751.975 lei.
Legea nr.69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, permite federațiilor naționale sportive încheierea unor contracte de activitate sportivă cu sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetători, arbitri, observatori, operatori video, personal auxiliar și alte persoane care contribuie la realizarea activității sportive, conform regulamentelor și statutelor federațiilor sportive naționale.
1.Contractul de activitate sportivă este convenția încheiată pentru o durată determinată între structurile sportive și participanții la activitatea sportivă prevăzuți la art.671 alin. (1) din Legea nr.69/2000, care are ca obiect desfășurarea unei activități cu caracter sportiv. Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă se stabilește prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului muncii și justiției sociale.
2-3.Prin „ activitate sportivă’ se înțelege acțiunile de pregătire sportivă, competițiile sportive și alte acțiuni sportive. Acestea din urmă sunt definite de legiuitor ca fiind acțiuni care prezintă interes pentru activitatea sportivă, altele decât competițiile sportive și cele de pregătire sportivă, desfășurate în țară sau în străinătate, cum ar fi: congrese, conferințe, simpozioane, seminarii, colocvii ori alte reunłuni, întâlniri de lucru, schimburi de experiență, gale, expoziții, cursuri și stagii de practică și specializare sau perfecționare și altele asemenea, precum și acțiuni de cercetare, documentare, informare, promovare, consultanță și altele asemenea.
4.Din analiza documentelor și informațiilor prezentate de entitate pentru eșantionul selectat, a rezultat faptul că în statutul federației nu a fost definită categoria , alte persoane care contribuie la realizarea activității sportive”,iar alte regulamente proprii în acest sens nu au fost transmise.
Contractele de activitate sportivă încheiate de entitate cu consultanți, consilieri, bucătari, ajutoare de bucătari și marangozi au fost întocmite fără a fi specificate atribuții/activități sportive clare și concrete, rezultatele asumate, obligația de a prezenta rapoarte de activitate periodice și alte asemenea criterii care să asigure contractului și prestației un obiect determinat , în condițiile în care și prin modelul-cadru de contract de activitate sportivă aprobat de lege se impune detalierea activității sportive ce va fi efectuată de către participantul la activitatea sportivă.
5. Cu excepția contractelor și a statelor de plată, entitatea nu a prezentat documente din care să reiasă criteriile de calificare și selectare a persoanelor cu care a încheiat contractele și modalitatea de calcul care a stat la baza stabilirii sumelor de bani cu titlu de contraprestație, în raport de prevederile legii . De asemenea, entitatea nu a prezentat documente justificative din care să reiasă îndeplinirea efectivă a activităților sportive pentru care au fost remunerați participanții la activitatea sportivă.
Prin urmare, sumele finanțate de MTS/MSp/ANS au fost utilizate neconform de către entitate, nefiind respectate obligațiile asumate prin contractele de finanțare și aprevederilor legale incidente.
2. Utilizarea sumelor finanțate, contrar legii și contractului de finanțare, pentru cheltuieli neconforme reprezentând indemnizam sportive în sumă estimată de 664.330 lei (nr.cc 135.000 de euro), acordate unor participanți la activitatea sportivă, în perioada 2021-2024, fără documente justificative din care să rezulte calitatea lor de membri în colectivele tehnice și fără prezentarea unor documente justificative care să ateste efectuarea activității remunerate.
Sportivii componenți ai loturilor naționale, antrenorii acestora, precum și alți membri ai colectivelor tehnice aprobate de federațiile sportive naționale, conform normelor proprii, pot primi pe perioada acțiunii de pregătire sportivă organizate de federația sportivă națională și a competiției sportive la care participă în numele federației o indemnizație sportivă, care se acordă din bugetul de stat și/sau veniturile proprii ale Ministerului Tineretului și Sportului. Criteriile de acordare a indemnizațiilor sportive de lot național se stabilesc de către federațiile sportive naționale.9
Din colectivele tehnice, potrivit legii 10, pot face parte antrenori, medici, cercetători, metodist, asistent medical, kinetoterapeuti, psihologi, biochimist, coregraf corepetitor și alti specialiști stabiliti de federatiile sportive sau de către organizatiile sportive abilitate cu atribuții în coordonarea și finantarea activitătii sportive de performantă, care sunt implicați direct și indirect, prin intermediul atribuțiilor, în performanța sportivă.
Urmare analizei efectuate asupra documentelor prezentate, pentru eșantionul selectat, a rezultat că, în perioada 2021-2024, conform statelor de plată, au fost plătite, din sumele finanțate de la bugetul de stat, indemnizații sportive pentru ,consultant bucătar , mecanłc marangoz”, „ operator” și „ lucrător amenajare teren sportiv”, în condițiile în care colectivele tehnice nu au fost aprobate potrivit statutului federației, nu au fost prezentate documente privind criteriile de acordare a indemnizațiilor și documente justificative pertinente care să ateste că persoanele încadrate în funcțiile anterior enumerate dețin competențe tehnice în domeniul sportului și că activitățile sportive pentru care au fost remunerate au fost efectiv prestate de acestea.
Astfel, în ceea ce privește aprobarea colectivelor tehnice pentru loturile naționale, se constată că, în cadrul federației, potrivit statutului ll și regulamentului intern, componența nominală a acestora se aprobă de către comitetul executiv, la propunerea antrenorului/antrenorului federal pe baza analizei Colegiului antrenorilor.
Cu privire la justificarea plății acestor indemnizații, a fost solicitată nota de clarificare înregistrată cu nr.50/26.02.2025. Prin adresa nr.98/28.02.2025, entitatea a prezentat următoarele documente:
• pentru colectivele tehnice din anul 2021 — a fost prezentat Procesul-verbal al ședinței comitetului executiv din anul 2020, la Baza Nautică Dorobanț, Iași, nedatat, din care rezultă că a fost aprobat „lotul național de seniori, lotul național de tineret și lotul național de juniori ( … ) conform anexa”. Din acest proces-verbal nu reiese că au fost aprobate colectivele tehnice pentru loturile naționale sau că a fost întocmită vreo anexă referitoare la acestea. Totodată, a fost prezentat un document denumit „Anexă la procesul-verbal al comitetului executiv din 14.10.2020′ nesemnat de membrii comitetului executiv, care conține liste cu componența nominală a unor colective tehnice pentru lotul național și din care nu reiese calitatea persoanelor nominalizate;
• pentru colectivele tehnice din anul 2022 — a fost prezentat Procesul-verbal al ședinței comitetului executiv din 2021 la Snagov, nedatat, din care rezultă că au fost aprobate loturile de juniori și tineret, loturile de juniori, lotul național de master, lista sportivilor de înaltă performanță,
,loturile naționale de tineret masculin și feminin, de juniori masculin și feminin, juniori 2024 masculin și feminin, juniori mici conform anexă’. Din acest proces-verbal nu reiese că au fost aprobate colectivele tehnice pentru loturile naționale sau că a fost întocmită vreo anexă referitoare la acestea. Totodată, a fost prezentat un document denumit „Anexă la procesul-verbal al comitetului executiv din 15.10.2021 ”, nesemnat de membrii comitetului executiv, care conține liste cu componența nominală a unor „loturi naționale” (nu colective tehnice), fiind menționată calitatea persoanelor nominalizate;
9 afi.47, alin.(l) și (2) din Normelefinanciarepentru activitatea sportivă, aprobate prin HG nr. 1447/2007, cu modificările și completălile ulterioare.
10art.3, pct. 17 din Normelefinanciare pentru activitatea sportivă, aprobate prin HG nr. 1447/2007, cu modificările și completările ulterioare. 11 art.48, lit. b) pct.4 din Statutul Federației Române de Canotaj autentificat prin Încheierea de autentificare nr-226/23.03.2021.
• pentru colectivele tehnice din anul 2023 — a fost prezentat Procesul-verbal al ședinței comitetului executiv din data de 10.10.2022, din care rezultă că a fost aprobată „componența nominală a loturilor naționale și colectivelor tehnice conform anexă’. Totodată, a fost prezentat un document denumit ,Anexă la procesul-verbal al comitetului executiv din 10.10.2022′ nesemnat de membrii comitetului executiv, care conține liste cu componența nominală a unor ,loturi naționale” (nu colective tehnice), fiind menționată calitatea persoanelor nominalizate;
• pentru colectivele tehnice din anul 2024 — a fost prezentat Procesul-verbal al ședinței biroului executiv din data 25.]0.2023, nesemnat de membrii biroului executiv (președinte, vicepreședinte și un membru desemnat de comitetul executiv 2) ci doar de secretarul general al federației, care, potrivit statutului federației, participă la ședințe fără drept de vot. Din acest înscris rezultă că au fost aprobate „planurile de pregătire ce includ colectivele tehnice ale loturilor naționale și olimpice de seniori, tineret și juniori”. A fost prezentat, de asemenea, un document denumit „Anexă la procesul-verbal al biroului executiv din 25.10.2023″, nesemnat de membrii biroului executiv, care conține liste cu componența nominală a unor „loturi naționale” (nu colective tehnice), fiind menționată calitatea persoanelor nominalizate. Totodată, a fost prezentat Procesul-verbal al ședinței comitetului executiv din decembrie 2023, din care rezultă că „au fost ratificate deciziile biroului executiv privind premierile în urma participării la calendarul internațional 2023 și a planurilor de pregătire și a loturilor de seniori, tineret și juniori” și că a fost aprobată „componența nominală a colectivelor participante la calendarul internațional 2024″.
In condițiile în care listele prezentate ca anexe la deciziile comitetului executiv nu au fost semnate de membrii comitetului, nu se asigură garanția că acestea au fost însușite și aprobate de acest organ de conducere, înscrisurile sus-menționate neputând fi luate în considerare ca documente justificative suficiente și adecvate.
De asemenea, entitatea nu a prezentat documente privind stabilirea unor criterii de acordare a indemnizațiilor sportive de lot național în funcție de competențele tehnice în domeniul sportului deținute de beneficiarii încadrați în calitate de „consultanť bucătar mecanic , „marangoz operator” și „ lucrător amenajare teren sportiv” și nici nu a prezentat documente justificative care să ateste că activitățile sportive pentru au fost remunerate persoanele încadrate în funcțiile anterior enumerate au fost efectiv prestate de către acestea.
De asemenea, s-a constatat că entitatea a achitat suma de 8.500 lei către 6 persoane, cu titlu de „indemnizație colectiv tehnic ‘ Din extrasele Cartea mare și statele de plată reiese că aceste persoane fac parte dintr-un colectiv tehnic federal. Remunerarea colectivului tehnic federal trebuia asigurată din veniturile proprii ale federației, potrivit Deciziei comitetului executiv din 27. Ol .2021. Prin urmare, plata acestor indemnizații din sumele finanțate de ANS este nejustificată. De asemenea, prevederile Normelor financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin HG nr. 1447/2007, cu modificările și completările ulterioare, nu conțin referiri la asigurarea indemnizației unor colective tehnice federale.
In concluzie, sumele finanțate de MTS/MSp/ANS au fost utilizate neconform de către entitate, nefiind respectate prevederile legale și clauzele contractelor de finanțare.
3. Nerespectarea prevederilor legale referitoare la efectuarea achiziției directe în limita pragului valoric prevăzut de lege
Prin Referatul nr.344 12.12.2023, entitatea a justificat necesitatea achiziționării a „ 2.800 ml cablu inox ” și „ I. 300 mp pontonplutitor din lemn ” pentru „ baza sportivă Pantelimon ” , cu valoare cumulată estimată de 455.000 lei fără TVA, fără a fi precizat codul CPV al achiziției, contrar prevederilor legale
La data de 13.12.2023, entitatea a achiziționat direct de la Bluespirit Elite SRL, prin intermediul platformei SEAP (cod unic de achiziție DA34691442), , cablu de inoxD6 mm ” (CPV: 44300000-3 Cablu, sârmă și produse conexe — rev.2) în cantitate de 28.000 ml (în loc de „2.800 ml” cât a fost estimat prin referatul de necesitate) și „ponton plutitor canotaj pasarele acces mal și sistem ancorarefix/mobil incluse – ] buc la 80 mp, plutire din țeavă PVC suprafață lemn tratat (CPV: 34513300-9 Docuri plutitoare-rev.2), cu o suprafață totală de 240 mp la 1.300 lei/mp (în loc de „ponton plutitor din lemn” cât a fost estimat prin referatul de necesitate).
Urmare emiterii facturii fiscale nr.0066/19.12.2023 de către Bluespirit Elite SRL, entitatea a achitat produsele în sumă de 452.000 lei tără TVA, prin OP nr. 5418/20.12.2023, tără a se întocmi un contract de furnizare produse.
Achiziția nu a fost prevăzută în Programul anual al achizițiilor publice la nivelul Federației Române de Canotaj pentru anul 2023, înregistrat cu nr. 1090/29.12.2022.
Potrivit Legii nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei15
Prin urmare, se constată că entitatea a achiziționat direct produse în sumă de 452.000 lei, tără TVA, cu nerespectarea pragului valoric de 270.120 lei prevăzut de art. 7 alin.(5) raportat la art.2 din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
4.Nerespectarea prevederilor legale referitoare la obligația autorității contractante de a nu diviza artificial contractul de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică. Această deficientă s-a constatat în cazul următoarelor contracte:
4.1 Achizițiile directe realizate cu ocazia organizării Campionatului Balcanic de Canotaj în perioada 15-17.09.2023
In contextul organizării Campionatului Balcanic de Canotaj în perioada 15-17.09.2023, la data de 07.09.2023, entitatea a achiziționat direct de la Bluespirit Elite SRL, prin intermediul platformei SEAP (cod unic de achiziție DA33954392), servicii de , amenajare pistă canotaj lac Pantelimon ” (Cod CPV: 63726900-3 – Servicii de ancorare – Rev.2), pentru suma de 260.000 lei
14 alt. 16 alin.(2) din Anexa la HG nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea privind achizițiile publice.
15 art. 7 alin.(5) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
fără TVA, fiind încheiat contractul nr. 27/08.09.2023, având ca obiect prestarea serviciilor de , amenajare a pistei de canotaj pe lacul Pantelimon, Baza Sportivă Pantelimon
De asemenea, la aceeași dată de 07.09.2023, entitatea a achiziționat direct, de la același ofertant, prin intermediul platformei SEAP (cod unic de achiziție DA33954453), servicii de amenajare suprafață flotabilă modulară” (CPV: 63723000-3 Servicii de acostare – Rev.2), pentru suma de 250.000 lei tără TVA, fiind încheiat contractul nr.28/08.09.2023, având ca obiect prestarea serviciilor de „ amenajare suprafață flotabilă modulară lac Pantelimon, Baza Sportivă Pantelimon
Cele două achiziții directe nu au fost prevăzute în Programul anual al achizițiilor publice la nivelul Federației Române de Canotaj pentru anul 2023, înregistrat cu nr. 1090/29.12.2022.
Față de cele prezentate se constată faptul că, pentru amenajarea unei piste de canotaj și a unei suprafețe flotabile modulare pe lacul Pantelimon, entitatea a achiziționat, în același scop (organizarea Campionatului Balcanic de Canotaj), în aceeași zi și de la același ofertant, prin platforma SEAP, servicii în valoare totală de 510.000 lei tără TVA, prin două achiziții directe, contrar prevederilor legale16
Cu privire la acest aspect a fost solicitată nota de clarificare înregistrată cu nr.54/28.02.2025. Prin răspunsul formulat la nota de clarificare, înregistrat cu nr.115/07.03.2025, entitatea a precizat următoarele:
, Federația a optat pentru încheierea a două contracte de prestări servicii pentru amenajarea pistei de canotaj și pentru amenajarea suprafeței flotabile modulare întrucât sunt două lucruri total diferite ce funcționează independent. Amenajarea pistei de canotaj se referă strict la Lacul Pantelimon, având coordonate GPS precise și a avut obiectiv Campionatul Balcanic. Amenajarea suprafețeiflotabile deservește lipsa terenului de pe malul lacului și permite amplasarea și accesul tuturor categoriilor de personal și materiale pentru antrenamente și competiții. Mai mult, aceste suprafețe sunt mobile și potfi utilizate permanent în funcție de nevoi. ( … ) Toate acestea sunt în continuare în utilizare și în funcție de nevoilefederației le putem deplasa cu usurintă. ”
Susținerile entității nu înlătură neregularitatea constatată având în vedere faptul că autoritatea contractantă are obligația ca, la alegerea procedurii de atribuire, să se raporteze la valoarea estimată a serviciilor care sunt destinate unor utilizări identice sau similare și care fac parte din categoriile de servicii care sunt prestate de către operatori economici cu activitate constantă în sectorul respectiv.
In vederea estimării valorii unei achiziții, trebuie luat în considerare scopul urmărit prin realizarea respectivei achiziții, iar dacă achiziția serviciilor răspunde aceleiași activități ce caracterizează scopul contractului, valoarea estimată se stabilește prin cumularea valorilor tuturor serviciilor 18
In concret, serviciile de amenajare de care a beneficiat entitatea prin cele două contracte au îndeplinit aceeași funcție tehnico-economică, fiind destinate aceluiași proiect, respectiv organizarea competiției Campionatului Balcanic pe lacul Pantelimon, în perioada 15-17.09.2023, după cum rezultă din notele de clarificări date de entitate. In acest scop au fost contractate serviciile de amenajare a pistei de canotaj și a suprafeței flotabile modulare, fiind irelevant faptul că, ulterior, elementele amenajate cu ocazia Campionatului Balcanic (elementele care constituie pista de canotaj și „suprafața” flotabilă modulară) ar putea fi mutate/utilizate în alte scopuri de către federatie.
4.2 Achiziția publică privind execuția de lucrări de igienizare și reparații la Centrul Olimpic Năvodari
16 art. 11 alin(2) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
17 art. 17 alin.(2) din Anexa la HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016privind achizițiile publice.
18 În același sens a se consulta Spețele 1188, 823, 829 și 1244 din Biblioteca de spețe disponibilă Ia adresa https://achizitiipublice.gov.
Din notele de fundamentare întocmite pentru lucrările de igienizare a Centrului Olimpic Năvodari (CON) și reparare a platformei betonate din incinta acestuia, cu o valoare cumulată de 278.700 lei fără TVA, a rezultat că federația a recurs la divizarea achiziției publice în trei contracte distincte, astfel:
• Cu Nota de fundamentare din data de 22.03.2022, înregistrată la entitate sub nr. 54/22.03.2022, s-a justificat necesitatea achiziționării lucrărilor de igienizare a spațiilor existente la parter și etajul 1 al CON, fără a se preciza codul CPV al achiziției 20 . Potrivit notei, valoarea estimată a achiziției a fost de 84.500 lei fără TVA.
Din datele și informațiile furnizate de SICAP.ai, codul CPV al lucrărilor propuse a fi achiziționate este 45453000-7 Lucrări de reparații generale și de renovare.
Pentru executarea acestor lucrări, entitatea a încheiat contractul nr.76T/23.03.2022 cu SC ROVIS Lider SRL, prețul lucrărilor de executat fiind de 84.033,62 lei tără TVA.
• Cu Nota de fundamentare din data de 21.04.2022, înregistrată la entitate sub nr. 80/26.04.2022, s-a justificat necesitatea achiziționării lucrărilor de igienizare a spațiilor existente la etajele 2 și 3 ale CON, fără a se preciza codul CPV al achiziției. Potrivit notei, valoarea estimată a achiziției a fost de 98.200 lei tără TVA.
Ca și în cazul anterior, potrivit datelor și informațiilor furnizate de SICAP.ai, codul CPV al lucrărilor propuse afi achiziționate este 45453000-7 — Lucrări de reparații generale și de renovare.
Pentru executarea acestor lucrări, entitatea a încheiat contractul nr.235/27.04.2022 cu SC ROVIS Lider SRL, prețul lucrărilor de executat fiind de 98.028,55 lei tără TVA.
• Cu Nota de fundamentare din data de 22.03.2022, înregistrată la entitate sub nr. 79/26.04.2022, s-a justificat necesitatea achiziționării lucrărilor de reparații la platforma betonată din incinta CON, fără a se mentiona codul CPV al achizitiei. Achizitia a fost estimată la valoarea de 96.000 lei, tără TVA.
Din datele și informațiile furnizate de SICAP.ai, codul CPV al lucrărilor propuse a fi achiziționate este 45262310-7 Lucrări de turnare a betonului armat.
Pentru executarea acestor lucrări, entitatea a încheiat contractul nr.234/27.04.2022 cu SC ROVIS Lider SRL, prețul lucrărilor de executat fiind de 95.217,32 lei tără TVA.
4.3 Achiziția publică privind execuția lucrărilor de reparații la Baza Nautică Iași
Din referatele de necesitate întocmite pentru diverse lucrări de reparații la clădirile Bazei Nautice Iași (BNI), cu o valoare cumulată de 1.100.000 lei fără TVA, a rezultat că federația a recurs la divizarea achiziției publice în două contracte distincte, astfel:
Prin Referatul din data de 07.10.2024, înregistrat la entitatea sub nr.225/08.10.2024, s-a justificat necesitatea achiziționării lucrărilor de reparații pentru a asigura buna funcționare și desfășurare a activităților în cadrul Bazei Nautice Iași, lucrări constând în repararea cablurilor electrice, corpurilor de iluminat și aparatelor electrice, circuitelor de alimentare cu energie electrică, tabloului distribuție, circuite prize, boilere etc., pompe de căldură, buffere și grup sanitar, fără a se preciza codul CPV al lucrărilor, cu o valoare estimată a achiziției de 510.000 lei tără TVA. Pentru executarea acestor lucrări, entitatea a încheiat contractul nr.32/15.10.2024 cu SC ROVIS Lider SRL, prețul lucrărilor de executat fiind de 505.824,06 lei tără TVA.
Prin Referatul din data de 08.10.2024, înregistrat la entitate sub nr.225/08.10.2024 s-a justificat necesitatea achiziționării lucrărilor de reparații pentru a se asigura buna funcționare și desfășurare a activităților în cadrul Bazei Nautice Iași, respectiv repararea învelișului de tablă, acoperișului clădirii, la spațiul tehnic pentru unitatea externă de încălzire, pompele de căldură și buffere, la sistemul termoizolator și grupul sanitar, cu o valoarea estimată a achiziției de 590.000 lei fără TVA. Pentru executarea acestor lucrări, entitate a încheiat contractul nr.31/14.10.2024 cu SC ROVIS Lider SRL, prețul lucrărilor de executat fiind de 587.016,86 lei fără TVA.
Față de cele prezentate se reține faptul că entitatea a procedat la divizarea contractelor de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, în condițiile în care lucrările contractate au avut un scop comun specific, respectiv asigurarea bunei funcționări și desfășurări a activității sportive la fiecare dintre cele două baze sportive.
Prin urmare, entitatea nu a respectat prevederile art.ll alin.(2) din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la interdicția divizării artificiale a achizițiilor publice.
5. Realizarea de achiziții directe fără a fi stabilite, în procedura internă, norme de evitare a conflictului de interese în cazul achiziției directe și fără a fi întocmită documentația necesară în condiții de transparență și asumare a răspunderii.
Din analiza documentelor întocmite de entitate în cadrul unor achiziții directe de produse, servicii și lucrări derulate cu Bluespirit Elite SRL, societate la care federația este asociat unic, se constată faptul că pe contracte, referate de necesitate, note justificative sau procese-verbale nu sunt menționate numele și calitatea persoanei care le-au semnat/aprobat.
Astfel, din contractul de servicii nr. 18/26.05.2023 nu reiese identitatea persoanei care a semnat contractul în calitate de administrator al Bluespirit Elite SRL. De asemenea, pe Referatul de necesitate nr. 145/17.05.2023 nu sunt menționate numele și calitatea persoanei care l-a aprobat.
Din contractul de servicii nr.38/15.12.2023 nu reiese identitatea persoanei care a semnat în calitate de președinte al federației și nici a persoanei care a semnat în calitate de director al Bluespirit Elite SRL. Pe referatul de necesitate nr.345/12.12.2023 nu sunt menționate numele și calitatea persoanelor care l-au aprobat și avizat CFP. Din procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din data de 19.12.2023 nu reiese identitatea persoanelor care au semnat și aprobat acest proces-verbal, în calitate de membri ai comisiei de recepție și de președinte al federației.
Aceleași lipsuri privind numele și calitatea persoanelor semnatare ale contractelor, referatelor de necesitate și notelor justificative au fost constatate și în cazul contractelor nr.27 și nr.28 din data de 08.09.2023, precum și al contractului nr.34/14.11.2024, încheiate între federație și Bluespirit Elite SRL.
Cu privire la aceste aspecte, au fost solicitate două note de clarificare înregistrate cu nr.54/28.02.2025 (adresată entității), respectiv nr.64/05.03.2025 (adresată secretarului general și administratorului Bluespirit Elite SRL). Prin răspunsurile formulate la notele de clarificări, înregistrate cu nr. 113/06.03.2025 și nr. 115 07.03.2025, entitatea și persoana fizică au precizat următoarele:
( .. .) este într-adevăr identitate de persoană între secretarul general al FR Canotaj și administratorul SC Bluespirit Elite SRL, fiind remunerat cu un salariu net lunar de 2.500 lei lună în anul 2022, începând cu anul 2023 până în prezent salariul lunarfiind de 3.000 lei lună.
,(…)3. În unele contracte nu sunt menționate numele reprezentaților pentru că am folosit modele tip de contract găsite primite pe care le-am completat cu cerințele obiectul contractului și clauzele specifice. 4. Toate cheltuielile efectuate de FR Canotaj inclusiv cele cu Bluespirit au la bază o notă referat de necesitate. (…)6. Societatea are un singur salariat, contract de prestări servicii pentru contabilitate și prestează serviciile și lucrările cu salariații colaboratorii proprii, cu colaboratori și cu subcontractanți în funcție de complexitatea contractelor. (…) 14. Notele de fundamentare, dacă nu au numele persoanelor semnatare se datorează folosirii unui model tip de către toate compartimentele, persoanele care le întocmesc și transmiterea lor online (via email) îngreunează modalitatea de completare.
Față de aspectele sus-menționate, se constată că achizițiile publice directe încheiate între entitate și societatea la care este asociat unic s-au derulat în condițiile în care aceeași persoană deținea funcția remunerată de secretar general al federației, pe de o parte, și funcția remunerată de administrator al societății, pe de altă parte. Acesta a semnat referatele de necesitate, în calitate de secretar general, și contractele de achiziție, în calitate de administrator al Bluespirit Elite SRL.
Procedura internă privind achizițiile directe a entității nu conține norme privind evitarea conflictului de interese[1]
Autoritatea contractantă are obligația[2] de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni, identifica și remedia situațiile de conflict de interese, în scopul evitării denaturării concurenței și al asigurării tratamentului egal pentru toți operatorii economici, cu respectarea principiilor prevăzute la art.2 alin. (2) din Legea nr. 98/2016 inclusiv în cazul derulării achizițiilor directe
6. Deficiențe cu privire la modul de întocmire a referatelor de necesitate/notelor de fundamentare.
În cazul referatelor de necesitate/notelor de fundamentare întocmite pentru achiziții directe derulate de entitate în perioada 2021-2024, selectate în eșantion, au fost identificate următoarele deficiente:
• nu sunt înregistrate la structurile teritoriale care au justificat necesitatea efectuării unor lucrări de construcții și reparații și nu sunt semnate de conducerea structurilor în cauză, ca de exemplu: Nota de fundamentare din data de 26.05.2021 de la Baza Nautică Iași înregistrată la entitate sub nr. 122 din aceeași zi (contract nr.20/03.06.2021), Nota de fundamentare din data de 24.05.2021 de la Centrul Olimpic Năvodari înregistrată la federație sub nr. 119/26.05.2021 (contract nr.21/03.06.2021), Nota de fundamentare din data de 22.03.2022 înregistrată la entitate sub nr.54/22.03.2022 (contract nr.76T/23.03.2023), Referatul de necesitate din data de 07.10.2024 înregistrat la federație sub nr.225/08.10.2024 (contract nr.32/15.10.2024) și Referatul de necesitate din data de 08.10.2024 înregistrat la federație sub nr.225/08.10.2024 (contract nr.3 1/14.10.2024);
• sunt aprobate fără a se menționa numele și calitatea persoanei care le aprobă;
• unele înscrłsurł Invocate In susținerea celor afirmate în notele de fundamentare nu sunt semnate de toate persoanele despre care se afirmă că au participat la întocmirea lor. La Nota de fundamentare din data de 24.05.2021 este anexat un proces-verbal din data de 26.10.2020, document care nu are număr de înregistrare de la Centrul Olimpic Năvodari și nu este semnat de membrii comisiei de constatare a stricăciunilor provocate fațadei construcției de fenomenele meteorologice din acea dată;
• unele înscrisuri deși invocate în notele de fundamentare care justifică necesitatea achiziției directe nu sunt anexate la notele respective. In cazul Notei de fundamentare din data de 07.07.2021 de la Centrul Olimpic Năvodari este invocat un proces-verbal de constatare nr.598/07.07.2021, acesta nu este anexat acesteia;
• niciuna dintre notele de fundamentare / referatele de necesitate prezentate echipei de auditori publici externi nu cuprinde date și informații cu privire la criteriile folosite pentru estimarea valorii estimate a achiziției propuse a se efectua.
Prin urmare, entitatea nu a asigurat respectarea principiului asumării răspunderii inclusiv în cazul derulării achizițiilor directe.
7. Plata nejustificată, din sumele finanțate în perioada 2021-2024, a sumei estimate de 185.574 lei, reprezentând contraprestația serviciilor de audit statutar, cenzorat și consultanță/asistență juridică, cu nerespectarea prevederilor legale și contractuale privind utilizarea sumelor finanțate conform destinației pentru care au fost acordate.
A. In perioada 2021-2024, entitatea a încheiat următoarele contracte de prestări servicii de audit statutar: contractul nr.3/27.01.2021, contractul nr.2004/16.02.2022, contractul nr.3001/10.02.2023 și contractul nr.4003/2024.
Urmare analizării documentelor prezentate se constată faptul că, în perioada 2021-2024, entitatea a efectuat cheltuieli cu serviciile de audit statutar din sumele finanțate din bugetul de stat în sumă totală de 37.128 lei, fără a respecta prevederile legale referitoare la utilizarea fondurilor publice conform destinației legale.
B. Pentru activitatea de cenzorat entitatea a încheiat, pentru perioada 2020-2024, cu F And F International Company SRL contractul de prestări servicii nr.CE04/02.03.2021.
Din analiza documentelor prezentate se constată că entitatea a achitat cenzorului, pentru perioada 2021-2024 onorarii în sumă totală 5.646 lei, fără a respecta prevederile legale referitoare la utilizarea fondurilor publice conform destinației legale.
C. Pentru activitatea de consultanță/asistență juridică entitatea a încheiat cu Cabinetul individual de avocat și mediator TC, contractul nr. 10358/08.09.2021, inițial pentru o perioadă de un an, modificat pentru o perioadă nedeterminată prin actul adițional de 01.06.2022.
Pentru perioada iunie 2022-2024 entitatea a achitat pentru servicii de consultanță/asistență juridică suma totală de 142.800 lei, fără a respecta prevederile legale referitoare la utilizarea fondurilor publice conform destinației legale.
Cu Notele de clarificare nr.60/04.03.2025 și nr.65/05.03.2025, au fost solicitate explicații cu privire la deficiențele constatate. Prin Răspunsulformulat la notele de clarificare, înregistrat la entitate sub nr.ll 1/06.03.2025, nu sunt aduse elemente noi de natură să înlăture deficiențele constatate în condițiile în care cheltuielile cu serviciile de audit și cenzorat nu pot fi calificate drept cheltuieli de funcționare pentru derularea proyamelor sportive, în lipsa unei prevederi legale exprese.
Prin urmare entitatea a utilizat fondurile publice primite prin contractele de finanțare în alte scopuri decât cele stabilite prin prevederile legale și contractuale.
8. Plata nejustificată, din sumele finanțate de la bugetul de stat, a drepturilor salariale în sumă estimată de 67.230 lei (brut), acordate necuvenit secretarului general al federației, în perioada aprilie-decembrie 2024, în condițiile preluării și exercitării acestei funcții de către o altă persoană.
Potrivit Raportului Revisal din data de 27.02.2025, angajatul SP a ocupat funcția de secretar general al federației încă de la momentul încheierii contractului individual de muncă în data de 29.01.2003, conform fișei postului nr.23/01.01.2010, valabilă până 01.04.2024, data predării atribuțiilor de secretar general al federației.
Prin Decizia președintelui federației nr.4/27.03.2024 s-a hotărât ca, începând cu data de 01.04.2024, secretarul general să preia atribuțiile funcției de inspector de specialitate, atribuțiile funcției de secretar general al federației urmând a fi preluate, de la aceeași dată și până la data de 31.12.2024, de o altă persoană titulară a unui contract de activitate sportivă. Este de menționat faptul că ambele persoane au fost de acord cu predarea, respectiv preluarea atribuțiilor în cauză.
Urmare a acestei decizii, atât fișa postului secretarului general al federației, cât și cea a persoanei care a preluat atribuțiile sale au fost modificate în sensul celor stabilite prin Decizia nr.4/27.03.2024, tără a se ține cont de faptul că, potrivit pct. VI „Delegare de atribuții” din fișa postului secretarului general, acesta putea fi înlocuit numai de către un alt salariat din cadrul federatiei .
Din foile colective de prezență și ștatele de plată întocmite pentru perioada 01.04.2024
31.12.2024, reiese faptul că secretarul general al federației a fost plătit cu salariul brut total de 67.230 lei, din fondurile finanțate de la bugetul de stat, deși urmare Deciziei nr.4/27.03.2024, atribuțiile funcției de secretar general au fost preluate și exercitate de altă persoană, titulară a unui contract de activitate sportivă.
Prin urmare, se constată că, în perioada 01.04.2024 31.12.2024, entitatea a plătit din sumele finanțate de la buget drepturi salariale pentru activitatea de secretar general care nu a mai fost desfășurată de persoana care a încasat drepturile salariale respective.
In consecință, prin plata unor drepturi salariale acordate necuvenit secretarului general al federației, în condițiile în care atribuțiile aferente acestei funcții au fost preluate și exercitate de către o altă persoană, entitatea a utilizat sumele finanțate, în mod nejustificat și contrar obligațiilor contractuale și a prevederilor legale25
„Neconcordanțe privind componența colectivelor tehnice aferente loturilor olimpice”
În ceea ce privește aspectele de bună guvernanță, auditorii publici externi de la CCR au mai identificat următoarea deficiență:
Neconcordanțe privind componența colectivelor tehnice aferente loturilor olimpice, între tabelele nominale transmise către COSR și listele nominale anexate răspunsului la Nota de clarificare nr.46/24.02.2025.
În anul 2021, cu adresa nr. 733/26.08.2021, entitatea a transmis referatele nr. 731 și nr. 732 din data de 26.08.2021 privind propunerile pentru premierea performanțelor obținute la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după cum urmează:
B. Colectiv Tehnic – Lot Olimpic Feminin și Masculin;
B.I. Specialiști care au contribuit direct la performanța sportivă;
B.I. 1 Antrenori – Lot Olimpic Feminin și Masculin;
B. 1.2 Antrenori care au depistat, selecționat și pregătit sportivi; B. 1.3 Tehnicieni și alți specialiști – Lot Olimpic Feminin și Masculin; B. 2. Specialiști care au contribuit indirect la performanța sportivă:
Personal din cadrulfederației (președinte și contabil șef).
În anul 2024, cu adresa nr. 791/07.11.2024, entitatea a transmis propunerile nr. 788 și nr. 789 din data de 06.11.2021 privind acordarea premiilor pentru performanțele obținute la Jocurile Olimpice de vară, Paris – 2024, după cum urmează:
B. Colectiv Tehnic – Lot Olimpic Feminin și Masculin;
B.I. Specialiști care au contribuit direct la performanța sportivă;
B. 1.1 Antrenori – Lot Olimpic Feminin și Masculin;
B. 1.2 Tehnicieni și alți specialiști – Lot Olimpic Feminin ‘i Masculin; B.I.3 Antrenori care au depistat; selecționat și pregătit sportivi;
B. 2. Specialiști care au contribuit indirect la performanța sportivă:
– Personal din cadrul federației într-un număr de 31, înscriși pe listele Lotului Olimpic Seniori Feminin;
– Personal din cadrul federației într-un număr de 18, înscriși pe listele Lotului Olimpic Seniori Masculin.
Prin Nota de clarificare nr. 46/24.02.2025, au fost solicitate entității, clarificări cu privire la modul de constituire a Colectivelor tehnice pentru perioada ciclurilor olimpice 2016-2020, respectiv 2020-2024, din cadrul FRC.
In răspunsul la Nota de clarificare nr.46/24.02.2025, printre altele, entitatea a menționat:
I.Aprobarea colectivelor tehnice este în sarcina Comitetului Executiv al FRC care le aprobă la fiecare început de an competițional sau când este necesar, iar la nivelul seniorilor se supune aprobării și Comisiei Tehnice Olimpice (COSR) și Comitetului Executiv COSR după aprobarea acestora devenind Lot Olimpic și deci nu este o decizie a Președintelui FRC.
2.Componența nominală detaliată o anexăm cu precizarea că și în 2021 și în 2024 colectivele tehnice au fost aprobate și de FR Canotaj și de COSR.
La răspunsul formulat au fost anexate Listele colectivelor tehnice lot olimpic feminin, respectiv masculin, pentru anii 2021 si 2024.
Din analiza și compararea componenței nominale a colectivelor tehnice transmise la COSR cu adresele nr. 733/26.08.2021 și nr. 791/07.11.2024 prin raportare la tabelele prezentate de entitate ca anexe la răspunsul la Nota de clarificări nr. 46/24.02.2025, au rezultat următoarele aspecte:
1. Listele colectivelor tehnice lot olimpic feminin, respectiv masculin, pentru anii 2021 si 2024, anexate la răspunsul la Nota de clarificări nr. 46/24.02.2025, nu fac dovada că aceste colective tehnice au fost aprobate, listele nefiind semnate de membrii Comitetului executiv al federației.
2. Intre tabelele anexate la răspunsul la Nota de clarificări nr. 46/24.02.2025 și cele transmise la COSR cu adresele nr. 733/26.08.2021 și nr. 791/07.11.2024 se constată o serie de neconcordante, astfel:
• Pentru anul 2021, conform listelor anexate la răspunsul la Nota de clarificări nr. 46/24.02.2025, Colectivul tehnic lot olimpic feminin 2021 a fost constituit din 23 de persoane, dintre care 1 antrenor principal, 9 antrenori secunzi, 1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 1 kinetoterapeut, 1 maseur, 1 asistent maseur, 1 operator IT, 1 psiholog, 1 nutriționist, 1 osteopat, 1 biochimist, 1 marangoz și 1 mecanic.
Spre deosebire de această componență, colectivul tehnic lot olimpic feminin transmis către COSR cu adresa nr. 733/26.08.2021, menționat la punctele B. 1.1 și B. 1.3, este format dintr-un număr total de 15 persoane, din care 1 antrenor principal, 4 antrenori secunzi și 10 tehnicieni (1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 1 kinetoterapeut, 1 maseur, 1 asistent maseur, 1 operator IT, 1 psiholog, 1 nutriționist și 1 mecanic). Prin urmare, acest colectiv tehnic este mai mic cu 8 persoane, respectiv 5 antrenori secunzi și 3 alți specialiști.
In ceea ce privește Colectivul tehnic lot olimpic masculin 2021 conform listelor anexate la răspunsul la Nota de clarificări nr. 46/24.02.2025, acesta a fost format din 21 de persoane, dintre care 1 antrenor principal, 6 antrenori secunzi, 1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 1 kinetoterapeut, 3 maseuri, 2 psihologi, 1 osteopat, 2 mecanici, 1 cercetător științific și 1 consilier științific.
Spre deosebire de această componență, colectivul tehnic lot olimpic masculin transmis către COSR cu adresa nr. 733/26.08.2021, menționat la punctele B. 1.I și B.I.2, este format dintr-un număr total de 18 persoane, din care 1 antrenor principal, 4 antrenori secunzi și 13 tehnicieni (1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 2 kinetoterapeuți, 2 maseuri, 1 psiholog, 1 osteopat, 1 marangoz și 2 mecanici). Prin urmare, acest colectiv tehnic este mai mic cu 3 persoane, respectiv 2 antrenori secunzi și 1 alt specialist.
• Pentru anul 2024, conform listelor anexate la răspunsul la Nota de clarificări nr.46/24.02.2025, Colectivul tehnic lot olimpic feminin 2024 a fost constituit din 20 de persoane, dintre care 1 antrenor principal, 7 antrenori secunzi și 12 tehnicieni (1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 3 kinetoterapeuți, 1 nutriționist, 1 osteopat, 2 marangozi, 1 bucătar și 1 mecanic).
Spre deosebire de această componență, colectivul tehnic lot olimpic feminin transmis către COSR cu adresa nr. 791/07.11.2024, menționat la punctele B. 1.1 și B. 1.3, este format dintr-un număr total de 15 persoane, din care 1 antrenor principal, 7 antrenori secunzi și 7 tehnicieni (1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 3 kinetoterapeuți și 1 nutriționist). Prin urmare, acest colectiv tehnic este mai mic cu 5 persoane din categoria tehnicieni și alți specialiști.
In ceea ce privește Colectivul tehnic lot olimpic masculin 2024, conform listelor anexate la răspunsul la Nota de clarificări nr. 46/24.02.2025, acesta a fost format din 20 de persoane, dintre care 1 antrenor principal, 6 antrenori secunzł și 13 tehnicieni (1 medic, 1 asistent medical, I metodist, 1 kinetoterapeut, 2 maseuri, 2 psihologi, 1 marangoz, 1 osteopat, 1 mecanic, 1 nutriționist și 1 bucătar).
Spre deosebire de această componență, colectivul tehnic lot olimpic masculin transmis către COSR cu adresa nr. 791/07.11.2024, menționat la punctele B. 1.1 și B. 1.2, este format dintr-un număr total de 15 persoane, din care 1 antrenor principal, 6 antrenori secunzi și 8 tehnicieni (1 medic, 1 asistent medical, 1 metodist, 1 kinetoterapeut, 2 maseuri, 1 psiholog și 1 mecanic). Prin urmare, acest colectiv tehnic este mai mic cu 5 persoane din categoria tehnicieni și alți specialiști.
Se constată, de asemenea, neconcordanțe nominale rezultate din compararea componenței colectivelor tehnice transmise la COSR cu adresa nr.5351/12.12.2016, odată cu Sinteza planului de pregătire al lotului olimpic feminin pentru perioada 31.10.2016 – Ol. 10.2017, și lista prezentată de entitate ca fiind anexă la Decizia Comitetului Executiv din data de 22.11.2016. Ca și celelalte liste prezentate ca fiind anexe la deciziile comitetului executiv, și lista de mai sus nu face dovada că aceste colective tehnice au fost aprobate, nefiind semnată de membrii Comitetului executiv al federatiei.
Astfel, în ceea ce privește Colectivul tehnic aferent lotului olimpic feminin, transmis la COSR cu adresa nr.5351/12.12.2016, deși numărul persoanelor ce compun colectivul tehnic este
de 18 persoane în ambele tabele, 1 nutriționist și 2 cercetători științifici menționați în lista prezentată ca fiind anexă la Decizia Comitetului Executiv din data de 22.I l . 2016 nu se regăsesc
și în tabelul menționat la Cap.lll din Sinteza planului de pregătire al lotului olimpicfeminin pentru perioada 31.10.2016- 01.10.2012
In ceea ce privește Colectivul tehnic aferent lotului olimpic masculin, se observă neconcordanțe atât în ceea ce privește numărul de persoane, cât și componența nominală a colectivului tehnic. Astfel, în lista prezentată ca fiind anexă la Decizia Comitetului Executiv din
data de 22.] l . 2016 sunt nominalizate 13 persoane, spre deosebire de tabelul din Sinteza planului de pregătire al lotului olimpic masculin pentru perioada 31.10.2016 – 01.10.2017, în care
colectivul tehnic este compus din 18 persoane.
Având în vedere neconcordanțele constatate, a fost solicitat registrul de evidență a hotărârilor organelor de conducere a federației. Cu această ocazie, s-a constatat existența unui registru care cuprinde hotărâri adoptate de organele de conducere în perioada auditată, scris olograf, cu pagini
nenumerotate. In cazul hotărârilor în care este menționată existența unor anexe, în registru nu se
regăsesc anexele în cauză.
Față de cele mai sus prezentate, se constată că hotărârile organelor de conducere,
anexele și documentele care au stat la baza adoptării acestora au fost organizate și gestionate defectuos, fapt ce a condus la neconcordanțe în ceea ce privește componența colectivelor tehnice.