Jaful de la cartierul Henri Coandă: ANL a plătit despăgubiri de șase ori valoarea unei locuințe

Publicat: 04 apr. 2023, 07:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Jaful de la cartierul Henri Coandă: ANL a plătit despăgubiri de șase ori valoarea unei locuințe

Un raport al Curții de Conturi arată că în cartierul Henri Coandă din nordul Capitalei, garantat și controlat de Agenția Națională pentru Locuință, are loc un jaf de neimaginat.

Bugetul ANL, agenție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a fost prejudiciat cu suma de 32.091 mii lei, reprezentând contravaloarea unor despăgubiri, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare silită și taxe judiciare de timbru stabilite prin hotărâri ale
instanțelor și plătite unui număr de 75 de beneficiari ai construcțiilor din cartierul Henri Coandă, se arată în Raportul public al Curții de Conturi pe anul 2021.

• Instanțele de judecată au reținut culpa ANL pentru lipsa de folosință a beneficiarilor imobilelor din cartierul Henri Coandă, respectiv culpa pentru incapacitatea ANL de a finaliza construcția cartierului pentru care lucrările au fost demarate încă din anul 2004.
Casele nu au fost predate „la cheie” către beneficiari nici după o perioadă de 10-15 ani de la data semnării contractelor de mandat.

Din cele 1.108 locuințe individuale (case) au fost predate beneficiarilor 745 de case.

Una dintre problemele majore cu care ANL s-a confruntat la finalizarea caselor și predarea acestora către beneficiari a fost lipsa utilităților (apă, canalizare, gaze etc.), fapt ce a condus la imposibilitatea realizării recepției imobilelor.

Pe raza Sectorului 1 a fost identificat un număr de aproximativ 150 de case care nu au fost predate beneficiarilor, deși începând cu anul 2020 acestea dispun de acces la utilități. În vederea minimizării impactului financiar asupra bugetului ANL, la nivelul Agenției nu a fost
realizată nicio analiză privind oportunitatea renunțării la mandat79, ipoteză în care ANL ar fi putut să reducă nivelul despăgubirilor și chiar să le stopeze pentru viitor.

Începând cu anul 2017, Banca Comercială Română a sistat posibilitatea tragerii de sume din creditele acordate pentru efectuarea de lucrări ca urmare a depășirii cu mult a perioadei de execuție a contractelor. În condițiile în care peste 60% din beneficiarii locuințelor din Cartierul Henri Coandă nu au mai avut finanțare pentru locuințele contractate, la nivelul Agenției nu au fost efectuate demersuri juridice pentru renunțarea sau rezilierea contractelor de mandat.

O situație incredibilă

În cazul unor beneficiari, pe fondul întârzierilor de peste 15 ani în finalizarea cartierului, s-a ajuns la situația paradoxală în care cuantumul despăgubirilor achitate a depășit cu mult valoarea locuințelor contractate. Spre exemplu, în cazul unui beneficiar din sectorul 1, pentru o locuință în valoare de 75 mii euro, ANL a plătit despăgubiri în valoare de 2.228 mii lei (echivalentul a aproximativ 450 mii euro), ceea ce reprezintă de șase ori valoarea casei, la care se adaugă în continuare despăgubiri semnificative pentru fiecare zi de întârziere.

În condițiile în care ANL achită despăgubiri al căror cuantum depășește cu mult valoarea veniturilor obținute în cadrul acestui proiect, implicarea statului român s-a dovedit a fi extrem de păguboasă, întrucât pentru finanțarea lucrărilor de execuție a locuințelor au fost acordate subvenții de la bugetul de stat, iar pe perioada realizării investițiilor terenurile proprietate publică sau privată a statului au fost preluate în folosință gratuită de către ANL.

Există riscul intrării în incapacitatea de plată

Epuizarea tuturor resurselor financiare proprii ale ANL, acumulate de la înființare până la data auditului, este iminentă, existând un risc major de intrare în incapacitate de plată.

În soldul contului Decontări în curs de clarificare a fost menținută suma de 27.248 mii lei, fără a fi întreprinse demersurile legale pentru identificarea și stabilirea naturii și regimului juridic al plăților unor despăgubiri civile în cadrul Proiectului Cartierul Henri Coandă, precum și în cazul unor plăți duble identificate în cazul anumitor lucrări.

Conform raportului, ANL nu a respectat principiul contabilității pe bază de angajamente privind înregistrarea în contabilitate a unor datorii stabilite conform sentințelor judecătorești în sumă de 2.341 mii lei și nu a evidențiat în conturi în afara bilanțului datoriile contingente reprezentând sume solicitate de către reclamați în dosarele aflate
pe rolul instanțelor de judecată.

Istoria acestei inginerii imobiliare care se numește cartierul ANL Henri Coandă a început în 2003, când ministrul Transporturilor de atunci Miron Mitrea și ex-premierul Adrian Năstase au lansat o ofertă imobiliară extrem de tentantă: case cochete, cu suprafețe între 100 și 300 de metri pătrați, la care se adăugau curți, terase, garaje, toate la prețuri de construcție minime, scutite de TVA.