Jandarmeria Maramureș trebuie să dea explicații în Parlament pentru inspectorul șef cercetat pentru hărțuire sexuală

Deputatul constănțean, Cristina Rizea, a avut un discurs dur în Parlamentul României la adresa cazului hărțuire sexuală de la Jandarmeria Maramureș. Jandarmeria Maramureș a fost chemată în Parlament pentru a da explicații.

”Violența asupra femeii nu este doar fizică. Este sexuală, este emoțională, este psihică. O palmă, o forțare, un urlet, o manipulare. Toate acestea rămân. Și nimic din astea nu te face deloc mai bărbat, mai mascul, mai alfa. Pentru că ai poate o bunică, o mamă, o soră sau poate vei avea o fiică.                                                                                        Astăzi de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, vă rog pe voi, toate, să nu credeți când vi se spune ”nimeni nu o să te creadă, e cuvântul meu împotriva cuvântului tău”, a spus în plenul Parlamentului României, deputatul REPER, Cristina Rizea.

6 jandarmi au demisionat, 4 femei și 2 bărbați

”În cursul anului 2022 la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș au fost emise un număr de 6 acte administrative privind trecerea în rezervă prin demisie a unor cadre militare, 4 dintre acestea fiind femei. Cu privire la motivele invocate, nu ne putem pronunța, deoarece rapoartele prin care aceștia și-au prezentat demisia, nu au fost invocate motivele deciziilor”, a informat IJJ Mara Mureș, pentru vasiledale.ro.

Una dintre fostele angajate care și-a dat demisia a făcut plângere penală și a povestit cu lux de amănunte traumele la care a fost supusă în data de 23 septembrie 2022.

”În data de 23 septembrie 2022 în jurul orei 12, inspectorul șef Florișteanu Petru Marcel mi-a ordonat telefonic (fiind apelată de acesta pe telefonul fix din birou) să mă prezint în biroul său, fără a-mi comunica motivul. Am mers la biroul său unde acesta era singur și fuma nervos. Mi-a adresat mai multe întrebări despre activitatea profesională a doamnei căpitan (…).

În cadrul discuțiilor purtate, inspectorul șef mi-a cerut să nu am încredere în șefa mea. În timpul discuțiilor care au durat aproximativ 10-15 minute, Florișteanu Petru a venit lângă mine, m-a înhățat de mijloc cu o mână, cu cealaltă m-a luat de față și m-a tras cu forța înspre dânsul cu intenția de a mă săruta pe gură. În acel moment l-am lovit ca un act instinctiv de autoapărare, șocată fiind, peste față cu mâna și l-am întrebat cum își permite să facă acest lucru.

Vizibil surprins de reacția mea de autoapărare s-a dus înapoi spre scaunul dânsului începând să mă amenințe. I-am spus că voi reclama faptele sale, dar acesta a afirmat: Mă doare în… ! Poți să spui oricui vrei tu… este cuvânt tău împotriva cuvântului meu. În timp ce ieșea din biroul său a afirmat: să-i spui lui (…) că am vrut să ți-o trag iar (…) că te-am întrebat de mobilă și apoi a strigat să nu am încredere în.

Am intrat într-o stare de șoc și foarte agitată am mers la compartimentul resurse umane (biroul meu). Văzându-mă speriată, colega mea (…) m-a întrebat ce s-a întâmplat. Fără să apuc să-i răspund, aceasta m-a întrebat: s-a dat șeful la tine? Am confirmat acest lucru, iar apoi am ieșit din birou pe terenul de sport simțind nevoia să stau singură și să încerc să înțeleg ce s-a întâmplat căci nu puteam să cred ce tocmai se petrecuse. (…)

Fapta inspectorului șef m-a afectat foarte tare la nivel psihologic, de la momentul întâmplării nu-mi găsesc liniștea, nu pot să dorm. Întrucât i-am relatat și soțului această întâmplare, abia marți 27 septembrie 2022, am iscat disensiuni mari și în familie. Am fost umilită și intimidată de inspectorul șef, în special prin replicile date, din care se deduce faptul că orice ar face, nu se vor dispune măsuri.

Întrucât nu-mi găseam liniștea și voiam să lămuresc situația în data de 27 septembrie 2022, la sediul unității am purtat o discuție cu Florișteanu Petru despre cele întâmplate în data de 23 septembrie 2022, despre agresiunea la care m-a supus. Acesta și-a cerut scuze, motivând că a vrut să-mi arate că pot avea încredere în el, că sunt o fată deșteaptă și că el nu sărută pe oricine, că este scump în săruturi. Această discuție purtată de noi a fost înregistrată, iar cu ocazia audierii mele în cauză voi depune probațiune înregistrarea.

 

Angajaţii reclamă un mediu de lucru ostil şi spun că inspectorul şef îi terorizează

Ofiţer: Pe orice motiv fie el cât de minor punea presiune, stres continuu, încât oamenii nu mai puteau să lucreze, mergeau cu mare ură la serviciu. Da, avea un comportament de genul acesta cu trivialităţi, cu înjurături.

Cazul a fost ieșit la iveală de jurnaliștii de la vasiledale.ro, care au discutat cu victima, dar și alți angajați ai inspectoratului de jandarmi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...