Japonezii au inventat Syrinx, un laringe artificial care redă vocea supraviețuitorilor de cancer de esofag

Publicat: 23 mart. 2022, 18:30, de Otilia Caloian, în Sănătate
Japonezii au inventat Syrinx, un laringe artificial care redă vocea supraviețuitorilor de cancer de esofag
Sursa foto: CNN

Mai mulți cercetători japonezi au dezvoltat un dispozitiv foarte util pentru oamenii care au învins cancerul de esofag și care au rămas fără voce. Noul dispozitiv se numește Syrinx și le redă vocea supraviețuitorilor de cancer.

Pentru pacienții care își pierd capacitatea de a vorbi după o laringectomie, există în prezent trei opțiuni de reabilitare a vorbirii, potrivit lui Yvonne Knapp, patolog de vorbire la Weill Cornell Medicine din New York City: electrolaringele tradițional, vorbirea esofagiană – o tehnică învățată în care aerul este înghițit în esofag și forțat înapoi, creând vibrații pe gât, care sunt apoi transformate în vorbire- și noul dispozitiv, intitulat Syrinx.

Spre deosebire de primele două metode de redare a vorbirii, Syrinx redă vocea aproape la fel cum era înainte, foarte apropiată de vocea umană și nu de una robotică. „Dispozitivele convenționale folosesc unde de puls, care pot produce un sunet puternic, dar sunt departe de o voce umană – mai robotică și mecanică. Așa că, am folosit înregistrări umane și le-am procesat pentru a crea sunete mai asemănătoare cu o voce umană”, a explicat Yvonne Knapp, citată de CNN.

În plus, un electrolaringe tradițional are un traductor (un vibrator electromecanic care creează sunet), în timp ce Syrinx are două – care generează o gamă mai largă de frecvențe de unde sonore pe care utilizatorul le poate transforma în vorbire prin articulația limbii și a buzelor.

 

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele