Japonezii lovesc China pe piaţa oţelului: Nippon Steel înghite US Steel

Publicat: 19 dec. 2023, 11:00, de Ovidiu Zară, în ECONOMIE , ? cititori
Japonezii lovesc China pe piaţa oţelului: Nippon Steel înghite US Steel

United States Steel Corp (US Steel), producătorul de oțel din Pittsburgh, care a jucat un rol cheie în industrializarea SUA, va fi achiziționat de Nippon Steel, în cadrul unei înţelegeri comerciale care prevede o plată cash de aproximativ 14,1 miliarde USD.

United States Steel Corp a primit de la japonezi un preț devenit aproape dublu față de cel oferit în urmă cu doar patru luni de rivalul Cleveland Cliffs. Valoarea reală a tranzacţiei va fi de aproximativ 14,9 miliarde USD, după includerea datoriilor producătorului de oţel din SUA. Imediat după anunţ, acțiunile United States Steel Corp. au crescut luni cu peste 27%.
Nippon Steel va plăti 55 USD/acțiune U.S. Steel şi se speră că “tranzaţia va consolida capacitățile de producție și tehnologie japoneze şi va spori pozițiile sale în Japonia, India și regiunea ASEAN”, a declarat președintele Nippon Steel, Eiji Hashimoto. La rândul său, directorul general al US Steel, David Burritt, a spus că US Steel va continua să își desfășoare operațiunile miniere și siderurgice în SUA pentru clienții săi autohtoni.
După parafarea afacerii US Steel își va păstra numele și sediul în Pittsburgh (n.r. – unde a fost fondată în 1901 de J.P. Morgan şi Andrew Carnegie), dar va deveni o subsidiară a Nippon Steel. Niponii vor ca US Steel să devină una dintre primele trei companii producătoare de oțel din lume, conform cifrelor din 2022 ale Asociației Mondiale a Oțelului.
Surse neoficiale arată că tranzacţia va fi aprobată de autoritățile de reglementare din SUA, deoarece Japonia este un mare aliat al Statelor Unite.

Răspuns la supremaţia Chinei

Tranzacţia survine în momentul în care Asociația Mondială a Oțelului a arătat că producția globală de oțel este dominate de China și companiile chineze, acestea având aproximativ 54% din cele aproape două miliarde de tone metrice de oțel produse anual pe mapamond.
După parafarea tranzacţiei, companiile combinate din Nippon Steel și US Steel vor produce circa 90 de milioane de tone metrice de oțel, cea mai mare cantitate fiind produsă de Nippon Stell, în condiţiile în care în 2022, US Steel a produs aproximativ 14,5 milioane de tone.
În prezent, SUA ocupă locul 4 în ceea ce priveşte producţia de oţel la nbivel mondial, fiind în spatele Chinei, Indiei și Japoniei. Motivul? Fabricile de oțel pentru furnalele operate de US Steel sunt printre cele mai costisitoare de exploatat, în comparație cu instalațiile mai moderne care topesc deșeurile folosind cuptoare cu arc. Cu toate acestea, fabricile de oțel din SUA cu furnale rămân parte integrantă a producției americane, în special a producătorilor de automobile.
Înţelegerea Americano-japoneză survine pe fondul creșterii prețurilor tuturor produselor, fapt ce a alimentat consolidarea industriei siderurgice în acest deceniu. Prețurile oțelului au crescut de peste patru ori de începutul pandemiei până în vara anului 2021, la aproape 2.000 de dolari pe tonă metrică, deoarece lanțurile de aprovizionare s-au confruntat cu blocaj, un simptom al cererii crescânde de bunuri și al lipsei de anticipare a acestei cereri.
Nippon Steel este prezentă în SUA din 1984, atunci când a achiziţionat parte din Wheeling-Pittsburgh Steel, devenită ulterior o subsidiară deținută în totalitate de compania japoneză.


United States Steel Corp, parte a istoriei americane


La rândul său, US Steel este compania care a supraviețuit Marii Depresiuni și a devenit parte integrantă a eforturilor SUA din Primul și al Doilea Război Mondial, furnizând sute de milioane de tone de oțel pentru avioane, nave, tancuri și alte echipamente militare. La sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor ‘80, pe fondul unei crize energetice și a unor recesiuni multiple, US Steel a redus producția și a desființat multe dintre celelalte afaceri ale sale.