Joe Biden laudă Republica Moldova, în discursul ținut la ONU:”Moldovenii au reușit să ofere victoria forțelor democratice” VIDEO

Publicat: 22 sept. 2021, 17:30, de Mihaela Verdes, în Internațional , ? cititori
Joe Biden laudă Republica Moldova, în discursul ținut la ONU:”Moldovenii au reușit să ofere victoria forțelor democratice” VIDEO

Joe Biden a salutat rezultatele alegerilor organizate în această vară în Republica Moldova. El i-a oferit pe basarabeni drept exemplu, în primul său discurs în fața liderilor lumii. Cea de-a 76-a Adunare Generală a ONU are loc pe fondului unui nou val al pandemiei de COVID-19. 

Șeful de la Casa Albă a vorbit despre democrație și despre libertăți. El a spus că viitorul aparține celor care oferă oamenilor puterea de a se simți liberi și cu mai multă demnitate.

Biden laudă moldovenii pentru alegerile din vară

Adevărul este că lumea democratică e peste tot. Trăiește în activiștii contra corupției, în apărătorii drepturilor omului, în jurnaliști, în protestatarii pașnici. Ei sunt în prima linie în Belarus, Cuba, Venezuela.

 Trăiește în femeile brave din Sudan, care au fost supuse presiunilor, dar care continuă să muncească în fiecare zi ca să apere drepturile democratice.

Tăriește în mândria moldovenilor, care au reușit să ofere victorie forțelor democratice, cu un mandat care să lupte contra corupției și ca să contruiască o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden.

Cea de-a 76-a Adunare Generală a ONU are loc la New York. Întrunirea vine în contextul unei crize climatice de amploare și pe fondului unui nou val al pandemiei de COVID-19. La acest eveniment de talie mondială, este prezentă și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Ea a postat discursul lui Biden pe pagina de Facebook.

Adunarea Generală a ONU, într-un moment dificil

În primul său discurs în fața Adunării Generale a ONU în calitate de președinte al SUA, Joe Biden a spus că e necesară cooperarea între aliați. Asta pentru că „lumea se confruntă cu un deceniu decisiv”.

Mesajul vine într-un moment tensionat între SUA și aliații săi, după retragerea din Afganistan. Totodată, este perioadă de tulburențe în relația transatlantică, ca urmare a scandalului submarinelor, potrivit BBC News.

Și președintele României, Klaus Iohannis a susținut un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU. Șeful statului a pledat pentru o ordine internațională bazată pe reguli.