Joe Biden și Xi Jining: Discuție la telefon despre invazia rusă în Ucraina

Președintele american Joe Biden va discuta telefonic, astăzi, cu omologul său chinez Xi Jinping, în special despre invazia rusă în Ucraina, a anunțat Casa Albă, conform AP.  

Este vorba despre păstrarea canalelor de comunicare deschise între Statele Unite și Republica Populară Chineză, se afirmă într-un comunicat al purtătoarei de cuvânt Jen Psaki.

Cei doi lideri vor discuta despre ”concurența” între Washington și Beijing, ”precum și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și alte chestiuni de interes comun”, a mai precizat Jen Psaki.

Conducerea Chinei nu a condamnat explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, iar liderii occidentali l-au abordat pe Xi Jinping pentru a vedea dacă este posibilă o mediere a Chinei în conflict, potrivit dpa, transmite Agerpres.

Alinierea Chinei cu Rusia

Recent, SUA au caracterizat drept „profund îngrijorătoare” poziţia de „aliniere a Chinei cu Rusia” în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, după o întâlnire la Roma între consilierul pentru securitate naţională american, Jake Sullivan, şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez.

Întâlnirea de înalt nivel de la Roma, care a durat şapte ore, a fost calificată drept „intensă” şi „foarte sinceră” de un înalt responsabil de la Casa Albă.

Ea s-a derulat într-un context tensionat, în presa americană circulând informaţii potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului să-i furnizeze un ajutor economic şi militar pentru a-şi susţine invazia în Ucraina.

Departamentul de Stat american a anunţat că urmăreşte „foarte îndeaproape în ce măsură China sau oricare altă ţară furnizează o asistenţă Rusiei, fie că este vorba de o asistenţă materială, economică sau financiară”.

Beijingul dispune de „pârghii foarte importante” asupra Moscovei, care i-ar putea permite „să pună capăt acestei violenţe nebuneşti” în Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...