Judecătoarea lui Vlad Pascu rămâne în funcție! Decizia CSM de ultimă oră

Publicat: 24 apr. 2024, 18:32, de Filon Stan, în Justitie , ? cititori
Judecătoarea lui Vlad Pascu rămâne în funcție! Decizia CSM de ultimă oră
Judecatoarea Ancuta Popoviciu ramane in functie

CSM a decis în urmă cu scurt timp ca judecătoarea Ancuța Popoviciu, cea care judecă dosarul lui Vlad Pascu, să rămână în funcție! Așadar, cererea Inspecției Judiciare de a o suspenda din funcție a fost respinsă!

Judecătoarea lui Vlad Pascu rămâne în funcție! Consiliul Superior al Magistraturii a analizat cererea Inspecției Judiciare, care a solicitat suspendarea din funcție a judecătoarei Ancuța Popoviciu, iar în urmă cu scurt timp a decis să respingă cererea respectivă.

Judecătoarea lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea Ancuța Popoviciu, care a șocat o țară întreagă după ce a solicitat buletinul uneia dintre victimele accidentului de la 2 Mai și a întrebat dacă copilul este în sală, rămâne judecătoare.

După ce a fost audiată marți la Consiliul Superior al Magistraturii, vă reamintim că judecătoarea Ancuța Popoviciu a oferit un adevărat spectacol mut, în fața clădiri. Aflată în fața presei, judecătoarea a ales să nu scoată niciun sunet, în timp ce jurnaliștii i-au adresat întrebări peste întrebări, timp de câteva minute.

Și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, aștepta cu nerăbdare răspunsul de la CSM și spera ca justiția să nu fie afectată de acest dosar judecat de Alina Popoviciu.

„Vom vedea care este soluția, nu știu deznodământul, însă pot să vă spun că au fost foarte multe controverse în spațiul public iscate de conduita acestui magistrat în acest dosar. Pot să vă spun că a fost multă emoție publică și în mare parte din ea negativă. Eu, ca ministru, nu mă pot pronunța pe o procedură disciplinară, nu pot să vă spun ce se întâmplă sau ce au documentat cei de la Inspecție în dosar, nu pot să vă anticipez decizia pe care CSM o va avea în acest caz, însă pot să vă spun ce-mi doresc. Îmi doresc să nu fie deloc afectată încrederea în justiție din pricina acestui dosar. Cetățeanul trebuie să aibă încredere în justiție”, a spus Alina Gorghiu.

De cealaltă parte, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a rămas șocat de prestația judecătoarei. Acesta a recunoscut că, dacă ar avea puterea necesară, ar îndepărta-o pe judecătoarea respectivă din magistratură.

Întrebat dacă judecătoare are nevoie de un test psihologic în aceste momente, Toader a spus: „Pentru sănătatea ei are nevoie, dar pentru justiție n-are nevoie. Pentru justiție are nevoie de o decizie fermă prin care CSM să constate că este incompatibil un astfel de comportament cu actul de justiție și bună ziuă, în altă profesie juridică. Eu dacă aș avea puterea de decizie, eu aș îndepărta-o din magistratură. N-am timp să vă povestesc situații similare”, a spus Tudor Toader.

Iată anunțul făcut de CSM:

„Prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară nr. 8J din data de 24 aprilie 2024 a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia.

În esenţă, pentru a pronunța această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, textul de lege menționat prevede expres două situații ce pot atrage această măsură, respectiv:

1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;

2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.

Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.

Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.

Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024.

Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale”, transmite CSM.