Judecătorii din Egipt cer ca execuția unui ucigaș să fie televizată

Publicat: 28 iul. 2022, 07:45, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Judecătorii din Egipt cer ca execuția unui ucigaș să fie televizată

O instanță din Egipt a decis ca un bărbat în vârstă de 21 de ani care a ucis o colegă de la facultate pentru că i-a respins avansurile sexuale, să fie condamnat la moarte prin spânzurătoare.

Ba, mai mult: spânzurarea să se transmită în direct la televiziunea de stat. Deținutul, Mohamed Adel, pe 20 iunie, a ucis-o pe colega Naira Ashraf, în timp ce aceasta abia cobora dintr-un autobuz în fața Universității Mansoura, unde amândoi urmau Facultatea de Arte.

Motivul e unul care dă de gândit în zilele noastre: fata l-a respins, nu l-a vrut ca iubit. Crima a oripilat opinia publică. Mai ales că, așa cum se tot întâmplă, multe persoane au filmat tragicul eveniment și au postat imaginile pe rețelele de socializare.

Întâi, bărbatul a bătut-o pe tânără, loviturile fiind cu pumnii și cu picioarele, mai ales în cap, apoi a înjunghiat-o. Cuțitul mânuit de el i-a tăiat colegei, printre alte răni, și beregata. Ucigașul a fost foarte repede prins și arestat. În instanță, Adel a pledat vinovat pentru crimă și a fost condamnat la moarte prin spânzurare.

După pronunțare, judecătorii au trimis o scrisoare Parlamentului egiptean, cerând să fie de acord ca punerea în practică a hotărârii judecătorești să fie televizată. Pentru că numai așa, susțin magistrații, se poate da un exemplu. Adică, se poate, dacă nu stopa, măcar micșora procesul infracțional. Căci, execuția prin spânzurare transmisă la tv îi poate speria pe mulți.

„Transmiterea, chiar dacă numai parțială a declanșării procedurii, ar putea atinge obiectivul de descurajare, care nu s-a realizat numai prin comunicarea sentinței de condamnare la moarte”, se arată în scrisoarea de apel a instanței. În timp ce se așteaptă un răspuns, avocatul care îl apără pe ucigaș este gata să facă recurs pentru a evita condamnarea la moarte.