Cunoscutul jurnalist de investigații, Peter de Vries, împușcat în cap de un comando de asasini

Peter R de Vries, un cunoscut jurnalist olandez de investigații, a fost împușcat marți noaptea, la Amsterdam, la scurt timp după ce a avut o intervenție în cadrul unei emisiuni televizate.Trei suspecți au fost arestați de poliția olandeză. De Vries (foto), 64 de ani, a fost împușcat de mai multe ori de un comando de asasini și a fost rănit la cap. El a fost transportat în stare gravă la spital.

Investigatorii cred că unul dintre indivizi este cel care a tras înspre Peter R. de Vries, spitalizat în stare gravă după atac. Poliția nu a oferit un eventual motiv al gestului. Martorii au auzit mai multe focuri de armă şi l-au găsit pe Peter R. de Vries zăcând pe caldarâm, rănit fiind în zona capului.

Este o zi sumbră, nu doar pentru persoanele apropiate lui Peter R. de Vries, ci şi pentru libertatea presei”, a declarat Ferdinand Grapperhaus, ministru olandez al Justiției. “Vrem ca în Ţările de Jos jurnaliştii să poată desfăşura cu toată libertatea orice anchetă ce trebuie desfăşurată. Această libertate a fost grav afectată în seara aceasta”, a adăugat el.

Jurnaliştii din Uniunea Europeană trebuie să poată ancheta asupra criminalităţii şi corupţiei fără a se teme pentru securitatea lor”, a transmis reprezentantul Comitetului european pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie de apărare a libertăţii presei cu sediul în SUA. Autorităţile olandeze trebuie să ancheteze “rapid şi minuţios” atacul asupra lui Peter R.de Vries, pentru a “determina dacă el era vizat din cauza activităţii sale profesionale” şi “a se asigura că atacatorul şi cei care l-au comandat vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat Tom Gibson într-un comunicat.

Atacul contra lui Peter R. de Vries este şocant şi de neconceput

Atacul contra lui Peter R. de Vries este şocant şi de neconceput, acesta este un atac împotriva unui jurnalist curajos şi în consecinţă un atac împotriva libertăţii presei, care este esenţială pentru democraţia noastră şi statul nostru de drept”, a declarat premierul Mark Rutte în timpul unei conferinţe de presă la Haga.

Peter R. de Vries, în vârstă de 64 de ani, jurnalist şi prezentator de televiziune, este o personalitate cunoscută în Ţările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete asupra infracţiunilor de criminalitate. El a apărut în mod regulat în calitate de purtător de cuvânt al victimelor sau în cercul apropiat al unor martori-cheie. Peter R. de Vries a primit mai multe ameninţări cu moartea de-a lungul carierei sale. Cel mai recent clasament mondial privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere plasează Olanda pe locul 6 dintre cele 180 de ţări, în urma Norvegiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Costa Ricăi.

Jurnalistul a devenit cunoscut relatând despre crime de tipul celei căreia i-a căzut, el însuși, victimă marți noaptea, comentează BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...