Just in case: Ce va urma dacă Putin are succes cu invazia din Ucraina

Publicat: 21 mart. 2022, 04:23, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Just in case: Ce va urma dacă Putin are succes cu invazia din Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a reamintit de ce este vital ca Vladimir Putin să eşueze cu invazia din Ucraina. Johnson a evidențiat ce va urma dacă Putin va avea succes cu invazia.

În acest caz, o „nouă era a intimidării” care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră se profilează, a tras concluzia premierul. Cu toate acestea, preşedintele Rusiei a făcut o „greşeală catastrofală” atunci când a invadat Ucraina, a declarat, sâmbătă, premierul britanic Boris Johnson.

Johnson a pus la îndoială de ce Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, respingând ideea că aceasta a fost cauzat de preocupările legate de aderarea ţării la NATO.

„I-a fost frică de Ucraina, pentru că în Ucraina au o presă liberă. Iar în Ucraina au avut alegeri libere şi cu fiecare an Ucraina a progresat, nu întotdeauna uşor, spre libertate şi democraţie şi pieţe deschise, se temea de exemplul ucrainean şi se temea de reproşul implicit la adresa lui”, a spus premierul britanic.

Pentru că în Rusia lui Putin, eşti condamnat la 15 ani de închisoare doar pentru că numeşti invazie o invazie. Şi dacă eşti împotriva lui Putin, la alegeri, eşti otrăvit sau împuşcat”, a mai zis Johnson, care a adăugat că lumea se află într-un „punct de cotitură”. Respectiv, „sfârșitul libertății în Ucraina va însemna stingerea oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova. Va însemna începutul unei noi ere a intimidării în întreaga Europă de Est, de la Marea Baltică la Marea Neagră, a spus el.

„Dacă Putin reușește să zdrobească Ucraina, aceasta va fi undă verde pentru autocrații de pretutindeni în Orientul Mijlociu, în Orientul Îndepărtat. Acesta este un punct de cotitură pentru lume”.