Kelemen Hunor: Trebuie să mergem spre a ridica restricţiile şi a responsabiliza pe fiecare om

Publicat: 27 feb. 2022, 13:40, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Kelemen Hunor: Trebuie să mergem spre a ridica restricţiile şi a responsabiliza pe fiecare om
Kelemen Hunor_INQUAM_Photos_George_Calin

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că trebuie mers înspre o ridicare a restricţiilor luate în pandemie, astfel încât fiecare cetăţean să devină mai responsabil. El a precizat că starea de alertă ar putea fi prelungită cu cel puţin o lună.

Kelemen Hunor a fost întrebat, duminică, de Sebastian Zachmann în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă susţine ridicarea restricţiilor.

„Categoric trebuie să mergem spre a ridica restricţiile şi trebuie să mergem spre a responsabiliza pe fiecare om, pe fiecare cetăţean când e vorba de sănătatea lui şi de sănătatea publică. Acum avem încă peste 10.000 de cazuri pe zi, dar sper că suntem noi pe faza de descreştere şi avem jur de 1.000 de pacienţi la ATI, asta este mai îngrijorător, dar sper că în martie, spre sfârşitul lui martie, putem spune că şi starea de alertă se apropie de final, dar până atunci sigur din restricţii vom mai elimina”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat ce înseamnă că vom mai elimina din restricţii, liderul UDMR a răspuns: „Purtarea măştii în aer liber, când se ia o decizie sigur nu vreau să anticipez eu, dar discuţiile din coaliţie cu specialiştii ne duc către o astfel de soluţie”.

Preşedintele UDMR a mai fost întrebat dacă starea de alertă va fi prelungită.

„Cel puţin o lună de zile eu zic că da şi trebuie să pregătim ieşirea din starea de alertă fiindcă sunt o grămadă de acte normative care trebuie modificate şi trebuie să vedem ce facem cu personalul sanitar, care a fost delegat şi care în timpul pandemiei a fost dislocat, alocat, eu cred că trebuie să rămână acolo. Boala rămâne cu noi, cei care tratează pacienţi cu COVID trebuie să păstreze şi acele facilităţi care au fost date pe perioada stării de alertă şi această reglementare trebuie pregătită din timp fiindcă sunt multe, multe acte normative după doi ani de zile care au fost modificate şi trebuie să revii spre starea iniţială, deci nu e aşa simplu că am anulat starea de alertă, că rămân o grămadă de alte lucruri care trebuie rezolvate. Discuţia în coaliţie, fiindcă am discutat în coaliţie şi aceste aspecte, a fost aşa, ştim ce vrem să facem, aşteptăm analiza specialiştilor. Tu om politic poţi să fii şi frumos şi deştept, dar nu poţi să te pricepi la toate domeniile din societatea românească şi trebuie să aşteptăm şi ce spun specialiştii. (…) Susţin ridicarea graduală, dar rapidă a restricţiilor şi la starea de alertă mă uit cu oarecare optimist că se termină curând”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai fost întrebat ce susţine şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Nu l-am întrebat pe domnul Arafat, eu am încredere, îl ştiu de foarte mult timp şi de câte ori am lucrat cu el mi-a demonstrat şi mie personal şi colegilor mei că este un om profesionist, dar există o problemă, nu cu Arafat, ci cu epidemiologii. Ei sunt ca militarii, sunt în război cu virusul şi vor să curăţe terenul şi până când există un singur caz, ei vor să îşi păstreze situaţia stării de alertă fiindcă ei pot lupta cu virusul mai bine. Şi militarul când este într-un conflict armat doreşte să cureţe terenul”, a mai transmis Kelemen Hunor.