Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede reducerea cotei TVA la 5% la comercializarea cărţilor în format electronic. Actul normativ modifică articolul 291 alineatul (3) litera a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Legea promulgată prevede extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA şi asupra comercializării cărţilor în format electronic, în scopul susţinerii lecturii.
„Cota redusă de 5% se aplică asupra asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii”, stipulează actul normativ.
Legea va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
Tema din 2021 pentru Ziua Drepturilor Omului, celebrată în fiecare an pe 10 decembrie, este „egalitatea“. „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi“, potrivit Art. 1 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.
World Vision România a realizat o sinteză cu principalele șase drepturi care nu sunt respectate pentru copiii din mediul rural:
Dreptul la un trai decent
România este primul loc în UE în privința procentului de oameni care trăiesc în risc de sărăcie și de excluziune socială (35.8%), potrivit Eurostat. La copii, situația stă și mai grav, cu un procent de 41.5%. În mediul rural sărăcia din rândul copiilor ajunge la extrem: unu din zece copii se duce seara flămând la culcare.
Nici accesul la servicii medicale și la medicamente nu este mai facil pentru copiii de la sate: 70% dintre copiii între 5 și 12 ani nu au efectuat analize medicale anul trecut. Mai mult, 60% dintre familiile din mediul rural nu au suficienți bani pentru medicamente.
Dreptul la educație
Deși accesul la educație, gratuit, este un drept fundamental, copiii din satele României au încă multe obstacole de înfruntat când vine vorba de școlarizarea lor. Datele noastre din Raportul „Bunăstarea copilului din mediul rural“ arată că:
56% dintre elevii care termină clasa a VIII-a nu ajung la liceu din cauza lipsei de bani;
unu din patru copii nu este ajutat de nimeni ca să facă temele acasă;
unu din patru copii nu are acces întotdeauna la rechizitele de care are nevoie la școală;
17% dintre copii parcurg peste opt km zilnic pe jos ca să ajungă la școală;
8% dintre copii lipsesc uneori sau întotdeauna de la şcoală pentru că se duc să muncească.
Dreptul la cultură , Dreptul la participare, Dreptul la non discriminare, Dreptul la siguranță,
În Moldova, scot mafia din politică. În România, Ciuma Roșie defilează la braț cu președintele.
În România, presa cumpărată de Ciuma Roșie a ignorat evenimentul. De ce? Fiindcă arată că se poate. Se poate să scoatem în afara legii grupările infracționale care sunt organizate în partide.
În Moldova, au deschis bătălia cu cele mai rele forme de corupție, cea din politică și cea din Justiție și merg înainte:
– Judecătorii dubioși din Basarabia demisionează pe capete, de teamă că le vor fi verificate averile. De altfel, în săptămânile anterioare, mai mulți magistrați au fost verificați, au fost percheziționați și sunt suspendați din funcție.
– Procurorul general Stoianoglu este în arest la domiciliu.
– Politicienii care au subjugat Republica Moldova, de la Plahotniuc la Dodon sau Șor sau Platon, fug unde văd cu ochii. Justiția se ține după ei: i-au căutat lui Plahotniuc averea pitită peste graniță și au pus sechestru pe ea.
Iohannis duce România în direcția opusă, de aceea omul o urăște pe Maia Sandu, cu care se întâlnește doar fiindcă nu are încotro.
Regimul Klaus Johannis a reinstalat Ciuma Roșie la guvernare, a distrus DNA-ul și agenția care ar trebui să verifice averile demnitarilor, ANI, și a păstrat neatinse legile și instituțiile construite de Dragnea pentru a sabota lupta cu corupția.
Ce face Ciuma Roșie reinstalată la putere se vede deja: promovează penali și avocați ai infractorilor și atacă sectorul privat, într-un nou efort de teleormanizare a României. Ce să reformezi cu lacheii lui Dragnea? Sunt la fel de rapace, flâmânzi și lipsiți de scrupule. Majoritatea proiectelor “economice“ cu care defilează acum Ciuma Roșie – taxa de solidaritate, de exemplu – sunt temele lui Dragnea, reîncălzite.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit vineri cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la București, David Muniz. Întâlnirea fost ținută la secret de PSD si Ciolacu, fiind dezvăluită însa de ambasada SUA.
Cei doi au discutat o varietate de subiecte, de la cooperarea bilaterala dintre Statele Unite si Romania si oportunitatile economice, la angajamentul Romaniei fata de statul de drept si reforma sistemului judiciar, digitalizare, energie nucleara, securitate regionala si continuarea luptei impotriva traficului de persoane”, a informat ambasada SUA.
Ciolacu a trebuit sa ii dea asigurari oficialului american ca PSD va respecta statul de drept si ca va sprijini reforma sistemului judiciar. Ambasada SUA a cerut apasat de mai multe ori desfiintarea Sectiei Speciale.