Klaus Iohannis a sesizat CCR pentru Legea suplimentelor alimentare

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea Legii privind suplimentele alimentare.

Președintele susține că adoptarea legii s-a făcut cu încălcarea competenţei primei Camere sesizate.
Legea suplimentelor alimentare stabileşte cadrul legal prin care aceste produse pot fi comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, şi în acest sens transpune mai multe directive europene.

Președintele spune că Senatul a respins proiectul în 2012, iar Camera Deputaţilor l-a adoptat anul acesta cu un număr de 26 amendamente şi au fost transpuse în plus mai multe reglementări europene.

Iohannis arată în sesizarea sa că iniţiatorul legii prevedea o competenţă partajată a autorităţilor, între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia Naţională Anti-Doping. Noua formă, însă, stabilește ca Ministerul Sănătăţii să fie unică autoritate competentă în domeniul suplimentelor alimentare, atât în procedura de introducere pe piaţă, cât şi în cea de constatare a faptelor de încălcare a legii şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

„Forma finală a legii, prin transpunerea unor noi acte normative europene şi prin stabilirea unei autorităţi competente unice în domeniul suplimentelor alimentare şi eliminarea unor autorităţi, precum Agenţia Naţională Anti-Doping ori Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din procedura de certificare a unor suplimente şi de control a respectării prevederilor legale, aspecte neavute în vedere de iniţiator, se îndepărtează în mod evident şi fără nicio justificare obiectivă de la scopul şi filosofia iniţiale ale legii”, se arată în sesizarea transmisă CCR, citată de Agerpres.

Tot vineri, președinteele a retrimis în Parlament pentru reexaminare legea privind dublarea alocațiilor copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...