Klaus Iohannis, foarte ocupat în prima zi în Coreea de Sud. Ce a făcut președintele

Publicat: 22 apr. 2024, 22:48, de Filon Stan, în News , ? cititori
Klaus Iohannis, foarte ocupat în prima zi în Coreea de Sud. Ce a făcut președintele
Klaus Iohannis, foarte ocupat in prima zi in Coreea de Sud

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează o vizită oficială în Coreea de Sud și a postat primele fotografii. Împreună cu șeful statului se află și soția sa, Carmen Iohannis, alături de care s-a fotografiat la obiectivele vizitate.

Klaus Iohannis și-a început vizita oficială în Coreea de Sud, ocazie cu care a postat mai multe fotografii pe rețelele sociale. Șeful statului este însoțit și de soția sa, de Carmen Iohannis. Președintele României a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, iar apoi a vizitat Zona Demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, foarte ocupat în prima zi în Coreea de Sud

„Vizita mea oficială în Republica Coreea a început astăzi, la Cimitirul Național din Seul. Am adus un omagiu victimelor de război din Coreea de Sud, onorând sacrificiul acestora pentru libertate, pace și democrație”, a transmis Klaus Iohannis pe rețeaua X.

Cimitirul Naţional din Seul este dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară, fiind situat într-un peisaj spectaculos, în ceea ce priveşte flora şi fauna, potrivit Agerpres. În această primă zi a vizitei sale, Klaus Iohannis a vizitat şi Zona Demilitarizată (DMZ).

„Astăzi am vizitat, de asemenea, zona demilitarizată și am primit o informare din partea comandantului UNC/CFC/USFK, generalul Paul LaCamera, cu privire la provocările în materie de securitate”, a mai anunțat Iohannis.

Zona demilitarizată coreeană (DMZ) este o fâşie de pământ care traversează Peninsula Coreeană, cu o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de 4 kilometri, ce funcţionează ca zonă tampon între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, potrivit Agerpres.

DMZ a fost înfiinţată în 1953, când Războiul Coreean a fost suspendat ca urmare a acordului de armistiţiu dintre Coreea de Nord, China şi Comandamentul Naţiunilor Unite, iar Coreea de Nord şi cea de Sud au convenit să retragă fiecare armată cu doi kilometri, având în centru Linia de demarcaţie militară.

Zona are reguli foarte stricte, accesul civililor este permanent controlat şi reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, dar şi simbolul dezbinării unei naţiuni.

Klaus Iohannis efectuează, de luni până miercuri, vizita oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă.

Marți, Iohannis va fi primit de președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, apoi de premierul Han Duck-soo, iar apoi va avea o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri. Miercuri, în ultima zi, pe agenda oficială figurează o vizită la complexul de producție Doosan Enerbility.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.