Klaus Iohannis garantează securitatea României: „Nu este cazul să intrăm în panică”

Publicat: 22 mai 2024, 15:20, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis garantează securitatea României:
Inquam Photos / Alex Nicodim

Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Zărnești, că România nu are niciun motiv de îngrijorare. Garantează securitatea țării noastre și spune că nu există nici cel mai mic pericol privind vreo amenințare directă asupra acesteia. Mai mult, nu are de gând să trimită soldați în Ucraina.

Klaus Iohannis, despre pericolul din România

Întrebat dacă are informații privind un potențial pericol în țara noastră, președintele Klaus Iohannis a garantat că România nu este vizată de o amenințare directă. Șeful statului spune că șefii Armatei se pregătesc pentru orice și iau în calcul și scenariile negative, însă situația este sub control în acest moment.

„Nu există nicio amenințare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am eu pot să vă spun că România este o țară sigură.

Românii nu trebuie să se teamă, dar sigur trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată”, a explicat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că nu are niciun semnal că ar exista un pericol de producere a unor atentate în România. Mai mult, susține că țara noastră beneficiază de sprijinul NATO, care asigură cea mai bună securitate de care ne-am bucurat vreodată.

„România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanții de securitate pe care le-am avut vreodată. Și în acest sens trebuie să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO, la UE și așa mai departe, este foarte important să înțelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliații și facem față oricărei situații foarte bine”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cât despre discuția privind sistemul Patriot, șeful de stat spune că astfel de subiecte nu ar trebui dezbătute în public. Pentru a lua o decizie în acest sens, este nevoie de sfaturile specialiștilor, de o ședință CSAT. Asigură, însă, că nu acceptă sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă.

Nici ministrul Apărării, Angel Tîlvar, nu este de acord cu cedarea sistemului Patriot. O atitudine critică a avut și fostul președinte al României, Traian Băsescu, ce a comentat dur declarațiile celorlalți lideri politici legate de acest subiect.