Klaus Iohannis, convocat de urgență la Paris, de președintele Macron

Publicat: 26 feb. 2024, 07:03, de Cezar Andrei, în ESENȚIAL , ? cititori
Klaus Iohannis, convocat de urgență la Paris, de președintele Macron
Klaus Iohannis ia parte la o ședință de urgență, la Paris, convocată de Emmanuel Macron

Președintele Klaus Iohannis participă, luni, la Paris, la reuniunea de lucru privind sprijinul acordat Ucrainei. Întrunirea, la care vor lua parte și alți lideri aliați, are loc la solicitarea președintelui francez Emmanuel Macron.

Reuniunea convocată de președintele Franței vizează intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. Discuțiile se vor concentra asupra subiectelor precum evoluția războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, implicațiile acestuia asupra securității europene și euroatlantice și identificarea opțiunilor pentru intensificarea asistenței acordate Ucrainei.

Președintele României salută demersul președintelui francez și subliniază că unitatea și solidaritatea comunității internaționale în sprijinul acordat Ucrainei sunt esențiale și trebuie menținute.

De asemenea, și cu această ocazie, Klaus Iohannis va reafirma poziția constantă a României de susținere multidimensională a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis, în cursa pentru șefia NATO

În urmă cu câteva zile, în presa internațională au apărut informații potrivit cărora România ar intenționa să îl propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO. Jurnaliștii de la Bloomberg susțin că această decizie ”va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”. Rutte se bucură de susținerea SUA, Marii Britanii și a altor aliați.

Citește și: România a notificat NATO despre candidatura lui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței

”România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie” – se arată în articolul Bloomberg intitulat ”România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”, scrie News.ro.