Klaus Iohannis: Nu putem să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale schimbărilor climatice

Publicat: 09 aug. 2021, 18:44, de Raluca I. Heroiu, în POLITICĂ , ? cititori
Klaus Iohannis: Nu putem să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale schimbărilor climatice

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj după ce Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat luni prima parte a celui de-al șaselea raport al său privind starea schimbărilor climatice.

 Klaus Iohannis a subliniat că „magnitudinea, precum și ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acțiunea umană nu ne permit să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora”. 

„Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toți! Magnitudinea, precum și ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acțiunea umană nu ne permit să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora. Este nevoie să acționăm ferm, coordonat la nivel național, european și internațional, pentru a implementa politici publice adecvate. Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul înconjurător pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare”, a transmis Președintele României.

IPCC a publicat prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice de la înființarea sa în 1988.

După ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, raportul publicat luni are în vedere baza științei fizice în ceea ce privește cauzele și efectele pe care le au schimbările climatice. Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.