Kovesi și-a pus apropiații peste Europa! Parchetul European văzut ca ”famiglia” din România

Șefa procurorilor Europeni care va trebui să investigheze infracțiunile de corupție din toată Uniunea Europeană și-a pus în fruntea listei de magistrați pe finul său de suflet. România va fi reprezentată de Cătălin-Laurenţiu Borcoman, cel care a fost purtător de cuvânt al Parchetului General și căreia Laura Codruța Kovesi i-a botezat un copil și a fost prezentă ca ”mărturisitoare” la nunta acestuia. Pe vremea când abia venise de la Sibiu și era numită ca Procuror General, Kovesi l-a luat cu ea și pe magistratul Cătălin-Laurenţiu Borcoman. Acum la dus direct la UE, unde va avea o funcție importantă în Parchetul European, finul Laurei Codruța Kovesi. Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-şef european, după consultarea autorităţilor relevante ale statului membru şi ajungerea la un acord cu acestea. Doar că șefa Parchetului și-a adus ”pupila” ca mână dreaptă.

Procurorii din alte țări aduși pe criterii de competență

Fiecare stat membru şi-a desemnat candidaţii pentru funcţia de procuror european, care trebuiau să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanţiile de independenţă şi să deţină calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor. De asemenea, ei trebuie să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Atenție, vine PE!

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre. În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de către Consiliu şi Parlamentul European prima procuroare-şefă europeană pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit. Se preconizează că EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020.

Lista procurorilor anticorupție din Europa:

Cătălin-Laurenţiu Borcoman; Frédéric Baab; Jaka Brezigar; Danilo Ceccarelli; Gatis Doniks; Yvonne Farrugia; Teodora Georgieva; Daniëlle Goudriaan; Petr Klement; Tomas Krušna; Tamara Laptoš; Katerina Loizou; Ingrid Maschl-Clausen; José Eduardo Moreira Alves d’Oliveira Guerra; Juraj Novocký; Andrés Ritter; Maria Concepción Sabadell Carnicero; Gabriel Seixas; Kristel Siitam-Nyiri; Harri Tiesmaa; Yves Van Den Berge; Dimitrios Zimianitis.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...