La 30 de minute după bombardarea Hiroshimei: ACEASTA e fotografia

„Cărţile de istorie menţionează existenţa acestei fotografii, însă acum a fost pentru prima dată când am reuşit să o şi vedem. O imagine ca aceasta, care arată norul ciupercă este foarte rară”.

Aceasta explica un curator din cadrul Muzeului Păcii din Hiroshima, în 2015. La 6 august 1945, bomba numită, ca o ironie a sorţii, Little Boy era lansată deasupra Hiroshimei de un bombardier B-29 Superfortress, transformând oraşul aflat în vestul Japoniei într-un infern nuclear…În anul 2013, printre documente referitoare la bombardament, care se găseau în Şcoala Generală Honkawa din Hiroshima, a fost găsită o fotografie rară.  O imagine alb-negru, realizată la aproximativ 30 de minute după bombardarea Hiroshimei, la 6 august 1945.

Aproximativ 140.000 de decese

Little Boy a fost prima bombă atomică utilizată într-un conflict armat, provocâ¢nd aproximativ 140.000 de decese. Printre altele, pilotul Paul Tibbets, care a lansat bomba atomică deasupra Hiroshimei, s-a fotografiat în faţa avionului Enola Gay alături de echipajul de la sol.. Avionul a fost numit: B-29 cu numarul de serie 44-86292 Enola Gay numele mamei lui Tibbets.

Bomba cu uraniu de patru tone lansată asupra oraşului Hiroshima, a provocat moartea a aproximativ 140.000 de persoane, fie pe loc, fie în urma rănilor şi radiaţiilor (între momentul largării bombei şi luna decembrie a anului 1945). Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest) la 9 august, soldat cu peste 70.000 de morţi. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Epilog: Nu se rezolvă nimic…

Într-un hazard al istoriei, ultimul membru al echipajului Enola Gay, Theodore van Kirk, a decedat la vârsta de 93 de ani şi a fost înhumat la 5 august 2014. Într-un interviu acordat Associated Press în anul 2005, Theodore Van Kirk a spus că „experienţa trăită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial mi-a demonstrat că războaiele şi bombele atomice nu rezolvă nimic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...