La Bobotează, cerurile sunt deschise și apele sfințite

Publicat: 06 ian. 2024, 06:30, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
La Bobotează, cerurile sunt deschise și apele sfințite
foto: ProPolitica

În fiecare an, pe data de  6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului ( Boboteaza), când cerurile sunt deschise și apele sunt sfințite.  

Prin botez, Mântuitorul împlinește legea și astfel sfințește firea noastră și ne dă putere  ca să biruim patimile și să ne ferim de păcatele cele de moarte.

Iisus Hristos avea 30 de ani când primește  botezul  de la Sf. Ioan Botezătorul. La apariția Mântuitorului, Ioan Botezătorul a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29).

”Această mărturie era foarte necesară israelitenilor, care  îl așteptau pe Mesia, cel profețit cu multe veacuri înainte. Hristos îi cere lui Ioan să-L boteze, iar acesta, dupa o împotrivire de adâncă smerenie, primește să-L boteze, dupa rânduiala lui. Dupa botezul lui Hristos cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Astfel, botezul primit de Hristos are și un alt scop: Epifania – arătarea Sfintei Treimi, moment în care El avea să fie descoperit lui Ioan și, prin acesta, lui Israel, ca Fiului lui Dumnezeu și ca Mesia”, notează CreștinOrtodox.ro.

Agheasma cea mare

Până în Bobotează, preoții merg la casele enoriașilor pentru a le binecuvânta cu agheasmă.

În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugăciunile arhiereilor și preoților, se sfințește Aghiasma cea mare. Cu această apă sunt stropite casele și animalele și se păstrează ca leac tot timpul anului. În unele localități, tinerii se întrec să aducă la mal, crucea aruncată în ape de preoți.  

Slujba de Bototează se oficiază în exterior, unde se adună mulți credincioși care primesc Aghiasma mare.

Potrivit tradiției, în această zi cerurile se deschid și apele sunt sfințite. Diavolii s-ar fi împotrivit la procesiunea botezării în apele Iordanului. Dar, din porunca primită de la Dumnezeu, preoții au sfințit toate apele și diavolii au pierit în valurile înghețate.  De aici și expresia binecunoscută ”gerul Bobotezei”.

Deoarece apele sunt sfințite, nu se spală rufe circa opt zile .

În ziua de Bobotează  suntem îndemnați să evităm certurile și să împrutăm bani. În schimb, fetele nemăritate pun sub pernă o ramurică de busuioc de la preotul care a venit cu ”Iordanul” în speranța că își vor visa ursitul. În unele localități se mai păstrează obiceiul colindelor de Bototează bogate în prorociri legate de Noul An.