La Brașov începe producția primelor drone românești
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/https___cloud.tagbox.com_media_1751147_2167744_448435_D4D27AQHeOAw1t0bNTQ_1745037401918.jpg)
La Brașov a fost lansată linia de fabricație pentru primele drone militare românești. Două dintre cele șase tipuri de aeronave fără pilot vor fi produse chiar din vara acestui an. Celelalte patru modele vor fi introduse treptat în fabricație.
Fabrica Carfil, din Brașov, a anunțat lansarea liniei de fabricație pentru dronele românești. Societatea a semnat un acord de colaborare cu compania americană Periscope Aviation pentru producerea de drone militare.
În prima fază, demarată în această lună, vor fi doar asamblate drone, din componente livrate de Periscope Aviation. Din luna iulie va începe și producția cu componente românești.
„Începem cu dronele mai simple, Cuda şi Sirin, trecând chiar din acest an la producerea şi altor drone, unele chiar cu specific militar. Împreună cu partenerul american am stabilit bugetul pentru începutul fabricaţiei primelor două drone, Cuda şi Sirin. Vom începe cu câte 25 de bucăţi din fiecare dronă, probabil că în luna iulie vor fi 50, urmând rapid ca în Carfil să producem componente ale acestor drone, continuând cu încă 50 până la final de an”, a declarat directorul Carfil, Mircea Petru Tanțău.
Armata Română și-a manifestat, deja, interesul
Aeronavele fabricate la Brașov vor fi folosite în misiuni de recunoaştere şi atac.
Inițiativa a atras deja interesul autorităților române. Ministerul Apărării Naționale evaluează utilizarea noilor drone în cadrul forțelor navale, unde sunt necesare capabilități tehnice diferite față de cele folosite în medii terestre.
„Există interes din partea Armatei Române pentru aceste tipuri de drone, în special înzona de marină militară. Există un interes deosebit pentru că ele sunt speciale, trebuie să aibă nişte caracteristici, altele decât cele folosite în alte zone, dronele din zona navală”, a arătat Mircea Petru Tanţău.
Brașovul se pregătește să devină un pol al industriei speciale
Industria de apărare din Brașov este în plin proces de modernizare și extindere. Sunt în curs investiții majore în fabrici de pulberi militare, muniție de calibru NATO și tehnică militară modernă.
Ministerul Economiei are în subordine șapte companii în acest județ, printre care IAR SA, Tohan SA Zărnești, Carfil SA Brașov, Metrom SA Brașov, Fabrica de Pulberi SA Făgăraș, Pirochim Victoria SA și Uzina de Produse Speciale Făgăraș SA, care acoperă domenii specifice foarte diverse, de la aviație până la pulberi.
Aceste eforturi sunt susținute de fonduri naționale, europene și parteneriate strategice internaționale, iar coordonarea sectorului urmează să fie consolidată prin preluarea companiilor de către Ministerul Apărării.
La fabrica de pulberi militare din Victoria, se pregătește o investiție importantă finanțată în mare parte de bugetul național, cu o contribuție de 47 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, într-un parteneriat între compania germană Rheinmetall și Romarm, compania de stat din subordinea Ministerului Economiei.
Această fabrică va produce pulberi militare, iar retehnologizarea uzinei de pulberi din Făgăraș este în curs pentru a relua producția de materie primă pentru muniție militară.
De asemenea, la Uzina de Produse Speciale Dragomirești se derulează un proiect de 220 milioane de dolari, finanțat în cooperare cu Guvernul SUA, pentru o nouă linie de producție de muniție de calibru 155 mm. România contribuie cu aproximativ 96 milioane lei în această etapă.