La Complexul de Științele Naturii din Galați, expoziție de „pești arhaici”, care au trăit în urmă cu 35 de milioane de ani

La Galați va putea fi vizitată până în aprilie 2023 o expoziție interesantă, de pești fosili, care au trăit în urmă cu milioane de ani.

Este în egală măsură și o expoziție extrem de rară, fiind una dintre puținele colecții de acest gen din Europa, aflată în patrimoniul Muzeului de Științe Naturale de la Piatra Neamț.

Miercuri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați va avea loc vernisajul expoziției temporare „Pești din timpuri arhaice”, realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, care deține în patrimoniul științific cea mai importantă colecție de pești fosili din România.

Vizitatorii au ocazia să vadă mai multe specii de pești repartizați în 30 de familii, care trăiau în urmă cu 35 de milioane de ani în Marea Paratethys, ce acoperea zona Munților Carpați în Oligocen, adică în a treia perioadă a Paleogenului,  care a durat de acum 33,9 de milioane de ani, până acum 23 de milioane de ani.

Exponatele, unice în țară, au fost descoperite în munții din jurul orașului Piatra Neamț.

Aceste exemplare au atras atenția multor cercetători din străinătate, fiind comparabile cu specii similare din Iran, Caucaz, Polonia, Cehia, Elveţia, Germania și Franţa, demonstrând importanța si unicitatea deosebită a depozitelor fosilifere din aceste zone.

Potrivit specialiștilor, „speciile de pești sunt indicatori direcți, atât ai biodiversității vertebratelor, cât și ai reconstrucțiilor paleoecologice, iar extrapolarea datelor actuale privind structura faunei de pești fosili identificați în formațiunile oligocene din nordul Carpaților Orientali permite aprecieri și la nivel de climă, fiind tipică pentru zonele tropicale și subtropicale”.

Expoziția temporară „Pești din timpuri arhaice” va fi deschisă pentru public în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...