La COP26 a fost oprită apa caldă

Publicat: 02 nov. 2021, 16:00, de Eva Mihai, în Internațional , ? cititori
La COP26 a fost oprită apa caldă

Conferința ONU privind schimbările climatice necesită o cantitate mare de resurse. Evenimentul a început duminică la Glasgow și se desfășoară timp de două săptămâni, până pe 12 noiembrie, și reunește delegații din aproape 200 de țări și mii de activiști de mediu, personalități publice și ziariști. Organizatorii COP26 au încercat să-i dea o dimensiune mai sustenabilă, notează CNN.

Guvernul Marii Britanii, care s-a ocupat de organizarea COP26, a inclus produsele alimentare locale din Scoția în meniul tuturor participanților la summitul climatic al ONU. Spre exemplu, în prima zi, duminică, meniul a inclus o supă scoțiană cu roșii și orez și salată de somon cu sfeclă.

De altfel, organizatorii Alok Sharma, președintele COP26, a declarat că întregul eveniment a fost gândit ca un eveniment cu emisii scăzute în ceea ce privește dioxidul de carbon.

La COP26, participanții sunt transportați cu autobuze electrice către Scottish Event Campus, locul de desfășurare al evenimentului. Totodată, aceștia sunt încurajați să meargă pe jos, să folosească bicicleta sau să folosească transportul public ori de câte ori este posibil.

Cafeaua, care este consumată în cantități foarte mari la un asemenea eveniment, este servită în pahare reutilizabile. 

De asemenea, semafoarele temporare, care au fost instalate în Glasgow pentru a controla traficul și pentru a asigura siguranța participanților veniți din toată lumea, sunt alimentate cu energie solară, iar uleiul vegetal hidratat, cunoscut sub numele de HVO, este folosit în generatoarele de energie electrică, mai degrabă decât motorina.

Dar cea mai vizibilă și comentată măsură sustenabilă luată de organizatorii COP26 este faptul că la băile din clădirile unde se desfășoară summitul climatic a fost oprită apa caldă pentru a încuraja folosirea unor cantități limitate de apă, participanții având la dispoziție doar apă rece.

COP (Conferința părților) reprezintă o Conferință a ONU dedicată subiectului schimbărilor climatice, care a căpătat la nivel global din ce în ce mai multă atenție. Evenimentul din acest an, COP 26, ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 9-19 noiembrie 2020, însă din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 a fost amânat cu un an. Acest summit climatic reprezintă un moment istoric pentru Scoția, țara gazdă, având în vedere că politicile publice ecologice au început să fie tot mai vizibile în discuția tranziției energetice, devenind o prioritate națională pentru guvernul scoțian din Holyrood, Edinburgh. De altfel, Scoția reprezintă unul din puținele cazuri în Europa unde un partid verde (Scottish Greens) face parte dintr-un coaliție politică aflată la guvernare. 

Autor