La copii, băuturile carbogazoase deschid calea consumului de alcool

Obezitate, diabet zaharat, afecțiuni cardiace, astm, scăderea memoriei … sunt câteva din consecințele consumului zilnic de băuturi carbogazoase în cazul copiilor. Mai grav, aceste băuturi deschid calea consumului altor substanțe periculoase, cum este alcoolul.

Băuturile carbogazoase, acidulate, conțin mult zahăr, cafeină și coloranți. Ele pot crea dependență. Unele studii susțin că 330 ml de băutură carbogazoasă consumată zilnic înseamnă îngrășarea cu jumătate de kilogram într-o lună și conține doza de zahăr pe o zi, recomandată unui adult de sex masculin.

Consumate sistematic, aceste băuturi contribuie la scăderea calciului, cu consecințe directe asupra sistemului osos și apariția unor afecțiuni cum este osteoporoza.

Sunt studii care au demonstrat legătura directă între consumul de băuturi carbogazoase și riscurile de depresie în cazul copiilor.  

Studii efectuate la Universitatea Columbia arată că majoritatea copiilor care beau zilnic asemenea băuturi prezintă probleme de comportament.  

Alte studii aduc dovezi potrivit cărora copiii care consumă băuturi pe bază de cafeină sunt mai impulsivi și au probleme de memorie.

Și lista consecințelor negative continuă cu: afectarea smalțului dinților, creșterea riscului de carii, balonări, disconfort la nivelul stomacului, insomnie, deshidratare, scăderea poftei de mâncare. Toate acestea în cazul copiilor care se află în plin proces de dezvoltare.

Efectul asupra creierului

O echipă de cercetători americani și sud-coreeni  și-a prezentat, recent, în revista Substance Use and Misuse,  observațiile asupra a 2.000 de copii cu vârste de 9 și 10 ani, monitorizați timp de un an.

”Consumul zilnic de băuturi carbogazoase ce conțin cafeină reprezintă un factor predictiv al consumului de substanțe periculoase în viitorul apropiat”, spune autoarea studiului, Mina Kwon, din cadrul departamentului de psihologie al Universității Naționale din Seul.

O explicație posibilă este faptul că substanțele conținute în băuturile carbogazoase (cafeină și zahăr) ar putea induce un efect toxicologic asupra creierului, făcându-i pe copii mai sensibili la efectele  mai puternice ale altor substanțe, cum sunt cele ale alcoolului.

.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole