La fiecare 3 minute un copil este diagnosticat cu cancer

Publicat: 25 sept. 2020, 09:30, de Ramona Feraru Kim, în SOCIAL , ? cititori
La fiecare 3 minute un copil este diagnosticat cu cancer
FABC face un apel către oficialii României pentru a demara și a adopta cât mai repede posibil un Plan Național de Cancer

Conform unei statistici îngrjorătoare a Ministerului Sănătății la fiecare trei minute, cineva este diagnosticat cu cancer de sânge, iar ultima şansă de supravieţuire poate fi un transplant de celule stem de la un donator străin.

Pe de altă parte, circa 5% din populaţia lumii este înscrisă în registrele donatorilor. Din păcate, procentul nu este la fel de ridicat la nivelul ţării noastre, din moment ce doar 0,33% din populaţia României apare în acest registru.

Lucrurile trebuie să se schimbe, avertizează specialiştii, pentru a avea o şansă la viaţă în cazul unui astfel de diagnostic.

Cum putem ajuta bolnavii de cancer

Peste 60% dintre bolnavi au nevoie de ajutorul unui donator din afara familiei, iar la nivel mondial, jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer de sânge au găsit salvarea în registrele internaţionale ale donatorilor de celule stem hematopoietice.  

Despre cum putem deveni donatori de celule stem şi care sunt condiţiile, a explicat medicul Anca Coliţă, managerul Institutului Clinic Fundeni. Aceasta stabilit că familia are cele mai multe șanse de a deveni donator.

Cancerul la copii în general are cauze genetice, dar diagnosticul precoce și tratamentul inițiat la timp de cele mai multe ori îmbunătățesc considerabil prognosticul. Iată care sunt cauzele și care sunt cele mai comune forme de cancer la copii și adolescenți.

Semne și simptome ale cancerului la copii

Cancerul apare atunci când celulele anormale cresc și se răspândesc rapid și este una dintre principalele boli grave la copii. Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase se grupează împreună pentru a formă o tumoră. Există unele tumori care sunt considerate benigne, dar pot totuși necesită terapie pentru a ajută la gestionarea simptomelor etc. Uneori, celulele canceroase se desprind de tumoră inițială și invadează alte părți ale corpului și pot continuă să formeze tumori noi. Dacă nu sunt tratate, aceste mase maligne vor continuă să se extindă și, eventual, se pot răspândi în alte părți ale corpului – metastaza.

Cancerul la copil este relativ rar. Cu toate acestea, rămâne cea mai frecventă cauza de deces legată de boală.

Conform Organizației Mondială a Sănătății, aproximativ 300.000 copii cu vârstă între 0-19 ani sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an.

Cancerele la copii acționează diferit și se găsesc în organe diferite din corp față de cele de la adulți. În general, tumorile la copii cresc adesea mai rapid și se răspândesc mai rapid în alte părți ale corpului. Copiii sunt mai susceptibili să dezvolte leucemie și limfom decât adulții.

Semne care pot indică un cancer

Cancerul poate fi greu de detectat la copii. Copiii cu cancer pot prezența unele semne și simptome. Însă, uneori, copiii cu cancer nu prezintă niciuna dintre aceste modificări sau cauza unui simptom poate fi o afecțiune medicală diferită și necanceroasa.

Principalele semne și simptome de cancer la copii includ:

pierderea inexplicabilă și continuă în greutate;

dureri de cap, adesea cu vărsături dimineață;

greață sau vomă persistentă;

umflături sau durere persistența în oase sau articulații;

umflarea ganglionilor limfatici;

sângerări persistente în gură, gingii sau nas;

anemie;

dezvoltarea unor mase în abdomen, gât, piept, pelvis sau la axila;

vânătăi bruște și frecvente, sângerări sau erupții masive;

infecții constante, frecvente sau persistente;

oboseală permanentă – stare de somnolență la copii;

probleme bruște de vedere;

febra recurentă sau persistentă, de cauza necunoscută.

Dacă sunteți îngrijorat de orice modificare a copilului, discutați cu medicul de familie pentru un diagnostic. Rețineți că în general aceste simptome sunt date de cu totul alte probleme, și nu cancer.