La Giurgiu, programul ”Lapte și corn” a rămas fără… lapte!

Publicat: 20 oct. 2022, 15:10, de Corina Matei, în SOCIAL , ? cititori
La Giurgiu, programul ”Lapte și corn” a rămas fără… lapte!
Lapte si corn

Deși există contracte-cadru ferme, valabile până în 2023, elevii din județul Giurgiu nu mai primesc la școală lapte, pentru că nu mai există niciun furnizor dispus să accepte prețul de achiziție impus prin hotărâre de guvern.

Potrivit datelor oficiale, de programul ”Lapte și corn” beneficiază peste 26.000 de elevi ai școlilor din județul Giurgiu.

În 2020, după derularea tuturor procedurilor legale, Consiliul Județean Giurgiu a încheiat contracte pentru livrarea lactatelor, fructelor și a produselor de panificație (cornuri și biscuiți).

Contractele încheiate acum doi ani sunt valabile până în anul 2023.

Numai că majorările galopante ale prețurilor și-au spus cuvântul: pentru că, potrivit unei hotărâri de guvern, era obligat să respecte un plafon financiar maxim de achiziții, furnizorul de lapte a solicitat rezilierea acordului cadru, justificând ca la prețurile stabilite nu își poate acoperi nici măcar costurile de producție.

În aceste condiții, la începutul lunii octombrie, programul ”Lapte și corn” a demarat în județul Giurgiu incomplet, fără asigurarea laptelui, copiii primind, deocamdată, doar corn, măr și biscuiți.

Reprezentanții Consiliului Județean spun că instituția a făcut tot ceea ce se putea – legal, organizând o nouă licitație pentru furnizarea de lapte, însă, din același motiv pentru care furnizorul inițial s-a retras, nu există niciun participant la această licitație.

Deși speră ca până la finalul anului să existe, totuși, participanți – și, implicit, câștigători – ai licitației pentru lapte, reprezentanții CJ Giurgiu sunt conștienți că inflația galopantă și majorarea costurilor cu energia electrică vor accentua discrepanța între prețul pe care statul este dispus să îl plătească și cel cerut de eventualii furnizori, astfel că șansele de a găsi un nou furnizor pentru laptele ce ar trebui distribuit elevilor în școli sunt foarte mici.