La MAI plouă cu plângeri. Întemeiate și neîntemeiate (Video)

Publicat: 18 mai 2025, 15:25, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ALEGERI , ? cititori
La MAI plouă cu plângeri. Întemeiate și neîntemeiate (Video)
sursa foto: arhivă Puterea.ro

Până la ora 14,00, la structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost înregistrate 56 de sesizări de posibile incidente electorale în legătură cu procesul de vot. 12 sunt în curs de verificare, iar șapte au fost transmise spre soluționare Biroului Electoral Central și Autorități Electorale Permanente, a transmis comisarul șef Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al instituției.

În București, angajații MAI efectuează cercetări după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora în Sectorul 1 ar fi fost găsite buletine de vot deja ștampilate.

Tot în București, patru persoane au fost sancționate contravențional, după ce la ieșirea din secția de vot au făcut propagandă electorală unui candidat și au și tulburat ordinea și liniștea publică.

O femeie s-a prezentat la o secție de vot din București pentru a-și exercita dreptul la vot, însă i s-a comunicat că nu poate vota pentru că nu este arondată secției în cauză. Ulterior, femeia a revenit cu altă carte de identitate, susținând că este arondată secției respective, dar în urma scanării documentului de identitate s-a stabilit că acesta este nul. Cercetările sunt efectuate acum pentru tentativă de fraudă la vot.

Sesizări în nordul țării

Polițiștii maramureșeni au fost sesizați prin apel la 112, de către un bărbat cu privire la faptul că președintele unei secții de votare nu a permis unui observator accesul în secție. În urma verificărilor s-a constatat că, de fapt, nu a fost vorba de interzicere a accesului observatorului, ci doar i s-a precizat că numărul observatorilor din același partid este limitat.

În Botoșani a fost înregistrat o sesizare cu privire la faptul că un bărbat ar fi postat un mesaj pe rețelele de socializare în care îndeamnă persoanele ca, în situația în care primesc din greșeală o foaie deja ștampilată, „să mai ceară una pentru a fi mai multe”. Mesajul era însoțit de un buletin de vot deja marcat în dreptul unuia dintre candidați. În cauză sunt efectuate verificări.

Polițiștii din Iași au aplicat o sancțiune contravențională pentru continuarea propagandei electorale, după ce au constatat că pe un imobil sunt afișate fotografii de dimensiuni mari ale unuia dintre candidați.

Plângeri fără acoperire la malul mării

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța a fost sesizați de o femeie, internată într-o unitate medicală, cu privire la faptul că nu i s-ar fi permis să voteze prin intermediul urnei mobile. S-a constatat că, de fapt, femeia nu ar fi făcut solicitare pentru urna mobilă în termenul prevăzut de lege.

Tot în Constanța, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un alegător ar fi rupt buletinul de vot, motivând că a pus ștampila greșit. Buletinul de fot a fost anulat de președintele secției de votare, iar persoanei i s-a înmânat un alt buletin de vot pentru a-și exercita opțiunea.

Aceasta nu este singura situație în care cetățenii au rupt buletinul de vot.

MAI atrage atenția că legea interzice distrugerea unui înscris oficial, putându-se face dosar penal pentru infracțiunea de distrugere.

MAI a aplicat amenzi și pentru vânzarea băuturilor alcoolice

În Cluj-Napoca și în Ploiești au fost aplicate sancțiuni contravenționale operatorilor economici care au comercializat băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de vot.

Un bărbat din Timișoara a sesizat prin apel la 112 că i-a fost reținută cartea de identitate de către unul dintre angajații Ministerul Afacerilor Interne care asigură paza secției de votare. În urma verificări lor, cele sesizate nu s-au confirmat.

În municipiul Craiova, o femeie a sesizat că pe o stradă din localitate, dintr-un autoturism al unei formațiuni politice, sunt distribuite trecătorilor produse alimentare și apă, existând suspiciunea de influențare a cetățenilor pentru a vota cu un anumit candidat. Nici această sesizare nu s-a confirmat.

Președintele unei secții de votare din județul Galați a sesizat poliția prin apel la 112 cu privire la faptul că unul dintre observatori intervine nejustificat în procesul electoral. Au fost efectuate verificări, dar cele sesizate nu s-au confirmat.

Obsesia pentru autobuze

Ca urmare a apariției în spațiul public a unei postări pe o rețea de socializare, prin care era sesizată o posibilă situație de turism electoral în municipiul Focșani, polițiștii au efectuat verificări. Ei au stabilit că vehiculul respectiv a transportat 30 de copii din județul Ilfov în vederea participării la o competiție sportivă organizată pe un stadion din municipiul Focșani.

Și polițiștii din Constanța, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la mai multe persoane din Republica Moldova care ar fi votat în municipiul Constanța, au efectuat verificări. Ei au constatat că la un hotel din stațiunea Mamaia sunt cazați mai mulți minori, însoțiți de adulți, care participă la concursuri sportive școlare organizate de o instituție de învățământ din municipiul București. Tot din verificările efectuate a rezultat că unii dintre adulți, care sunt și cetățenii români, și-au exercitat dreptul de vot la una dintre secțiile de votare din stațiune.

Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu a fost sesizat de un ONG cu privire la faptul că persoane necunoscute au adunat acte de identitate de la locuitorii unei comune, cu scopul de a vota cu documentele acestora. În cauză, se efectuează încă verificări.