„La mulți ani, dragi români”: Cum va marca Ambasada României în Regatul Danemarcei ziua de 1 Decembrie

Ambasada României în Regatul Danemarcei va marca în acest an Ziua Națională a României – 1 Decembrie, printr-un concert extraordinar susținut de către celebrul Violonist Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, alături de talentata pianistă Sînziana Mircea.

Concertul prezentat se numește „Odă Bucuriei”- celebra Simfonie a 9-a de Ludvig van Beethoven, transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, pe versuri de Friedrich Schiller, program ce a fost prezentat publicului din România în ediția a XI-a a Turneului Internațional Stradivarius 2021. Imnul României, într-o abordare unică, va fi interpretat de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu acompaniat la pian de Sînziana Mircea, în preambulul concertului susținut în incinta uneia dintre locațiile istorice cu tradiție din statul de reședință, Sølyst – Den Kongelige Skydebane, în prezența unui public numeros alcătuit din oficiali ai țării gazdă, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în capitala daneză, ai instituțiilor și organizațiilor internaționale, ai mediului de afaceri și academic, precum și ai comunității de români din Danemarca. Recitalul va fi transmis, totodată, și live pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României la Copenhaga.

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

Organizarea acestui recital extraordinar la Copenhaga cu ocazia Zilei Naționale a României este un prilej de imensă bucurie. Într-un an cu o încărcătură emoțională deosebită în întreaga lume, în contextul generat de pandemia de Covid-19, mesajul muzical transmis de Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, la mai bine de 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven reprezintă un îndemn la pace, solidaritate și speranță, simboluri europene mai actuale ca niciodată. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla”, declară Alexandru Grădinar, Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Islanda.

Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Suntem profund recunoscători și onorați că iată putem duce mesajul bucuriei și prieteniei și publicului de la Copenhaga, chiar de ziua noastră, a tuturor Românilor indiferent de unde ne aflăm. La mulți ani, România! La mulți ani, Români!”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...