La OMS, negocierile privind ”pandemiile” au eșuat

Publicat: 25 mai 2024, 15:36, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
La OMS, negocierile privind ”pandemiile” au eșuat
pandemii negocieri OMS

Negocierile referitoare la proiectul de tratat privind pandemiile între statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu au ajuns la un acord, dar continuă, după aproape doi ani de încercări de a se ajunge la consens, transmit agențiile de presă.

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au încercat să ajungă la un acord până vineri seară privind prevenirea şi lupta împotriva pandemiilor.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a subliniat că negocierile au fost însoțite de un val fără precedent de dezinformare, potrivit cărora acest tratat ar permite OMS implementarea acestuia.

De altfel, s-a vorbit chiar despre faptul că tratatul ar înlesni OMS să încalce suvernitatea sanitară a statelor membre.

Totuși, proiectul de acord stipulează că niciuna dintre dispoziţiile sale nu va fi interpretată ca şi cum i-ar oferi Secretariatului OMS, inclusiv directorului său general, „puterea de a orienta, de a ordona, de a modifica sau de a prescrie în orice manieră legile sau politicile naţionale”.

Documentul mai prevede că OMS nu i se permite să „să prescrie sau să impună în orice manieră părţilor semnatare să adopte măsuri specifice, precum interzicerea sau acceptarea călătorilor, instaurarea obligativităţii de vaccinare sau a unor măsuri terapeutice şi de diagnosticare sau punerea în aplicare a unor măsuri de lockdown”.

În comunicatul OMS, la finalul negocierilor de vineri, se precizează:

”Statele membre ale OMS au încheiat negocieri intense menite să consolideze capacitățile globale de a răspunde la viitoarele pandemii și focare în urma pandemiei de COVID-19 și au convenit să trimită rezultatele activității lor spre examinare viitoarei Adunări Mondiale a Sănătății, începând de luni.

Au fost întreprinse două procese de negociere paralele pentru a face o serie de modificări la Regulamentul Internațional de Sănătate (2005) și pentru a dezvolta un prim acord, convenție sau alt instrument juridic pentru pandemie”.

Delegațiile la cea de-a șaptezeci și șaptea Adunare Mondială a Sănătății, care va avea loc între 27 mai și 1 iunie, vor lua în considerare rezultatele ambelor procese și următorii pași pentru cele două.

„În ultimii doi ani, statele membre ale OMS au depus eforturi uriașe pentru a face față acestei provocări generate de COVID-19 și a răspunde pierderilor pe care le-a provocat, inclusiv a celor puțin șapte milioane de vieți pierdute”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general.

„COVID-19 a afectat pe toată lumea în multe feluri și de aceea statele membre au început un proces de dezvoltare a unui acord privind pandemia, pentru a pregăti lumea mai bine pentru următoarea pandemie. Deși s-au înregistrat progrese mari în timpul acestor negocieri, mai sunt provocări de depășit. Trebuie să folosim Adunarea Mondială a Sănătății pentru a ne redinamiza și a finaliza datoria pe care o avem (…),  a  mai precizat directorul general al OMS.