La recuperări de taxe infractorii au luat-o înaintea ANAF. Gruparea infracțională a păcălit Fiscul britanic într-un mod original

Publicat: 11 iul. 2025, 20:33, de Nitulescu Gabriel, în Justitie , ? cititori
La recuperări de taxe infractorii au luat-o înaintea ANAF. Gruparea infracțională a păcălit Fiscul britanic într-un mod original
Foto: observatorulph.ro

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au efectuat, pe 10 iulie, 13 percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, într-un dosar complex de fraudă informatică și spălare de bani. Acțiunea vizează o rețea infracțională acuzată că a produs un prejudiciu de peste un milion de lire sterline autorităților din Marea Britanie.

Prejudiciu de peste un milion de lire sterline

Gruparea infracțională este acuzată că a compromis peste 1.000 de conturi deținute de cetățeni britanici. Prin intermediul acestora, ar fi creat înregistrări fictive ale unor angajatori în sistemul HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), în special prin aplicația „Pay As You Earn” (PAYE), solicitând rambursări necuvenite de impozite.

Sumele obținute ilegal erau transferate în conturi bancare din Regatul Unit, aflate sub controlul suspecților, ulterior fiind fie mutate în alte conturi, fie retrase în numerar, cu scopul de a ascunde originea ilegală a banilor.

Conform probelor administrate până în prezent, prejudiciul cauzat este estimat la 1.063.939,5 lire sterline, echivalentul a aproximativ 6.170.849 lei.

Bunuri de lux și aur, ridicate în timpul perchezițiilor

În urma descinderilor, au fost ridicate bunuri de valoare considerabilă, printre care 14 telefoane mobile, patru laptopuri, 43 de carduri bancare, bijuterii, 14 minilingouri și șase monede din aur. Totodată, două autoturisme de lux au fost indisponibilizate și preluate în administrare de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

‘În urma celor 13 percheziții domiciliare efectuate la data de 10 iulie de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au fost descoperite și ridicate 14 telefoane mobile, patru laptopuri, 43 de carduri bancare, bijuterii, 14 minilingouri de aur și șase monede din aur”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Valoarea totală a măsurilor asigurătorii instituite de anchetatori se ridică la aproximativ 4.340.000 de lei, ca parte a eforturilor de recuperare a prejudiciului.

Trei persoane reținute în ancheta care implică 16 suspecți

Poliția Română a anunțat că în cadrul anchetei au fost dispuse trei măsuri preventive, constând în reținerea pentru 24 de ore a trei persoane. Potrivit anchetatorilor, gruparea era formată din 16 persoane care, începând din septembrie 2023, ar fi accesat ilegal platforme digitale aparținând Guvernului britanic, în special conturi din sistemul „Government Gateway”.

Suspecții ar fi preluat controlul asupra conturilor autentice ale contribuabililor britanici, folosind numerele lor de asigurare socială pentru a edita datele existente sau pentru a crea conturi noi, în scopul solicitării frauduloase a rambursărilor fiscale.

Colaborare cu autoritățile britanice prin EUROJUST

Ancheta beneficiază de sprijinul EUROJUST și se desfășoară în baza unui Acord European de Cooperare încheiat cu autoritățile din Marea Britanie, inclusiv cu HMRC și organele de parchet britanice. Scopul colaborării este facilitarea schimbului de probe și identificarea completă a membrilor rețelei infracționale.

Ancheta continuă, iar autoritățile române și britanice lucrează în strânsă coordonare pentru recuperarea integrală a prejudiciului.