La Spitalul de Boli Infecțioase din Galați, tomograf unic în țară, pentru depistarea non-invazivă a cancerului de piele

Publicat: 09 dec. 2021, 08:45, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
La Spitalul de Boli Infecțioase din Galați, tomograf unic în țară, pentru depistarea non-invazivă a cancerului de piele

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf Cuvioasă Parascheva” din Galaţi a fost înfiinţat un Centru de excelenţă în domeniul dermatologiei, care are în dotare mai multe echipamente medicale de ultimă generaţie, prin ultimul echipament intrat în dotarea centrului fiind înregistrată o premieră națională, pentru că spitalul gălățean a devenit singura unitate medicală din ţară la care cancerul de piele și bolile inflamatorii, imunologice şi degenerative pot fi depistate non-invaziv, cu ajutorul unui echipament medical ultra-performant.

Echipamentul, un tomograf în coerenţă optică, foloseşte o tehnică medicală din domeniul oftalmologiei, adaptată pentru depistarea celulelor canceroase de către medicii dermatologi printr-o procedură non-invazivă.

Potrivit medicilor, acest nou tomograf este un echipament medical de ultimă generaţie pe care îl au în dotare puţine centre medicale din Europa.

Aparatul foloseşte un procedeu medical nou în domeniul dermatologiei, prin care poate fi depistat cancerul de piele în stadiu incipient cu ajutorul luminii, fără a mai fi nevoie de intervenţii chirurgicale pentru a determina prezenţa celulelor canceroase la nivelul epidermei. De asemenea, cu acest echipament medical poate fi monitorizată și eficienţa tratamentului.

„Odată cu acest nou aparat medical, Spitalul de Boli Infecţioase, la care a fost înfiinţat recent şi un Centru de excelenţă în domeniul dermatologiei, are în dotare două echipamente medicale de ultimă generaţie pentru depistarea şi monitorizarea cancerului de piele, care vor fi folosite simultan de către echipa coordonată de medicii Alin Laurenţiu Tatu şi Florin Bujoreanu”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galați, instituţia care are spitalul în administrare.

Tomograful a costat 740.000 de lei şi a fost achiziționat de Consiliul Judeţean Galaţi în baza unei finanțări europene.

În ultimii ani, în România a crescut în ultimii ani incidenţa cancerului de piele și medicii specialişti susțin că în continuare acest tip de cancer este subdiagnosticat sau diagnosticat tardiv. În acest context, depistarea cancerului de piele în stadiu incipient, printr-o metodă non-invazivă, constituie un instrument important în scăderea incidenței acestor afecțiuni.